TRADÍCIA v Báčskom Petrovci

Iní o nás
 
TRADÍCIA v Báčskom Petrovci
 
Aj keď sa už chmeľ v tejto oblasti nepestuje, lebo pivovary nahradili túto plodinu rôznymi esenciami a tým zlikvidovali pestovanie chmeľu, členovia Petrovskej družiny na časy pestovania spomínajú s láskou a nostalgiou, lebo, ako povedala predsedníčka Spolku Petrovskej družiny pani Kveta Benková, na chmeli sa dalo zbohatnúť, ale aj zbankrotovať. Pre niekoho bol chmeľ živobytím, pre iného trápením.
 
foto
 
Folkloristi z Nitry – Dražoviec sa na Dňoch chmeľu a piva predstavili bohatým repertoárom
 
Mesto Nitra nadviazalo družobnú spoluprácu s viacerými mestami po celom svete. Jedným z nich je aj Báčsky Petrovec v Srbsku. Úzku spoluprácu s týmto mestom má aj Matica slovenská, ale aj Občianske združenie Tradícia z Nitry-Dražoviec. A práve folkloristi z Dražoviec dostali pozvanie do Báčskeho Petrovca na Dni chmeľu a piva, ktoré pripravil Spolok Petrovskej družiny v Báčskom Petrovci v dňoch 27.-29.augusta 2010.Folkloristi z Dražoviec sa predviedli na nádvorí Spolku v predstavení tradičných obrazov svojho repertoáru ako je práca vo vinici so zberom úrody a prípravy vína s oslavou tohto vzácneho moku, potom to bol obraz tradičných žatevných prác s ukončením žatvy a odovzdávaním žatevného venca gazdovi a napokon scénky svadobných obrazov so spevmi a ľudovými tradíciami v tejto obci. S Dražovčanmi striedavo vystúpil aj domáci folklórny súbor s tanečnými prvkami svojho regiónu.
 
Predstavenie sa konalo na nádvorí Spolku Petrovskej družiny, kde sa čapovalo aj pivo, veď akože by to bolo na oslavách chmeľu a piva bez neho a keď k tomu pripočítame aj zhoršené počasie, môžeme povedať, že podmienky na vystúpenie boli viac ako náročné. Ale Dražovčania sa predstavili ako schopný súbor a upútali svojím vystúpením prítomných návštevníkov aj vďaka vtipným a veselým scénkam a piesňam. Treba povedať, že medzi členmi súboru sú aj malé deti, ktoré dotvárajú kolorit dražovského folklóru. A veru netreba sa tomu ani čudovať, lebo v Tradícii vystupujú celé rodiny – manžel, manželka i deti. Pred vystúpením v Spolku Petrovskej družiny sa konala v priestoroch Domu Matice slovenskej Ľ. Mišíka vernisáž výstavy fotografií slovenských krojov dvoch autorov: Milana Hlôšku z Nitry a Jána Hlaváča z Báčskeho Petrovca. Milan Hlôška predstavoval slovenské ľudové kroje zo Slovenska a Ján Hlaváč predstavil slovenské ľudové kroje zo Srbska. Bolo čo porovnávať, bola na čo sa dívať a potešiť sa z krásy našich ľudových krojov, ktoré obdivovali Slováci z dolnej zeme.
 
foto
 
Tamojší pracovníci Matice slovenskej prejavili veľký záujem o túto výstavu, pretože porovnávať svoje kroje s našimi nemali možnosť a túžili po takejto konfrontácii. Vernisáž spestrili spevom a recitáciou folkloristi z Dražoviec a tiež dve dievčiny z domáceho folklórneho súboru. Predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku a MO MS v Báčskom Petrovci pani Katarína Melegová – Melichová ako aj predsedníčka Spolku Petrovskej družiny pani Kveta Benková vysoko hodnotili úroveň obrazov a možnosť porovnávať, ktorú nám dáva takáto výstava. Vyjadrili veľké poďakovanie obom autorom za zrealizovanie tohto podujatia.
 
Milé a úprimné stretnutie milovníkov tohto umenia neodradil ani jemný dáždik, ktorý začal padať na krásne nádvorie Domu Matice slovenskej.
 
Nedeľné predpoludnie bolo venované bohoslužbám. Tradícia sa zúčastnila bohoslužieb v evanjelickom kostole, kde sa prezentovali niekoľkými náboženskými piesňami v zborovom speve vo veľmi peknom a kultivovanom prejave, ktorý zaujal domácich návštevníkov a za ktoré sa im poďakoval pán farár. Vedúca OZ Tradícia Ing. Miroslava Zaujcová odovzdala pánu farárovi dar – obrazovú publikáciu Nitra z oblakov a stretnutie sa skončilo milým posedením s predstaviteľmi cirkvi pri malom občerstvení.
 
Lúčenie s Báčskym Petrovcom bolo dojemné a takmer slzavé. Dolnozemskí Slováci boli veľmi radi, že sa stretli so svojimi rodnými z dávnej vlasti a vyslovili želanie, aby sa podobné stretnutia uskutočňovali častejšie a na oboch stranách hraníc. Fotografovanie na pamiatku v tejto atmosfére nemohlo absentovať.
 
Milan Hlôška (www.matica.sk)

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články