IV. Fórum organickej výroby v Selenči

IV. Fórum organickej výroby v Selenči
 
Stredisko organickej výroby v Selenči v spolupráci s Poľnohospodárskou fakultou v Novom Sade a Poľnohospodárskou univerzitou v Nitre zorganizovali v Selenči v dňoch 24. a 25. septembra štvrté fórum organickej výroby Selenča 2010.Fórum prebiehalo pri príležitosti osláv Svetového dňa výživy a medzinárodného roka biodiverzity.
 
foto
 
Úvodný prejav mal riaditeľ Strediska organickej výroby v Selenči Jozef Gašparovský
 
Patrónmi fóra boli Ministerstvo poľnohospodárstva, lesníctva a vodného hospodárstva Republiky Srbsko, Vláda APV, FAO regionálna kancelária pre strednú Európu a strednú Áziu, Slovenská agentúra pre Medzinárodnú rozvojovú pomoc – Slovak Aid a GTZ Nemecká organizácia pre technickú spoluprácu. Podujatie otvoril Josip Mamužić z Ljutova, jeden z popredných výrobcov organických potravín. Účastníkov pozdravil aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade J.E.Igor Furdík. O organickej výrobe sa zmienili odborníci zo Srbska, Slovenska, Nemecka, Ukrajiny a Kanady.
 
foto
 
Pokým v sieni domu kultúry prebiehali prednášky na priestore pred domom kultúry si výrobcovia a spracovatelia organicky vypestovaného ovocia a zeleniny chystali svoje bohato vyzdobené výstavné stánky. Tohto roku sa do Selenče prišli predstaviť dvanásť súkromných výrobcov organických potravín a štyri stredné poľnohospodárske školy. Zjavujú sa aj podniky, ktoré sa bavia výrobou chemických prostriedkov, ktoré sa používajú v organickej výrobe. Zaujímavé je, že sa svojou ponukou úverov pre poľnohospodársku výrobu predstavila aj Pro kredit banka. Rodina Vozárová pre účastníkov sympózia ale aj návštevníkov, ktorý sa prišli pozrieť na organicky vypestované výrobky prichystala chutné šaláty zo svojich výrobkov.
 
foto
 
Vo večerných hodinách v reštaurácii Business club v Selenči bol zorganizovaný okrúhly stôl. Téma, ktorou sa bavili účastníci okrúhleho stola bola biologická rozmanitosť( biodiverzita) a organická výroba. Táto téma nie je náhodou zvolená, dôraz je daný na túto tému práve preto že je tento rok vyhlásený za rok biodiverzity. Moderátorka okrúhleho stola bola prof. Dr. Branka Lazić . Ďalší účastníci okrúhleho stola boli Doc. Dr. Ján Brindza CsC , prof. Dr. Mirjana Milošević, prof. Dr. Mária Kadlečíková, Srđan Stojanović, prof. Dr. Vuka Florijan, Do diskusie sa zapojil aj Vadimir Ugrenović , ktorý prišiel z Inštitútu Tamiš z Pančeva a Vladimír Sabadoš zo Somboru. Diskusiu skončil profesor na dôchodku Nikola Bajić z Užic.
 
Záverom okrúhleho stola sa účastníkom ako aj prítomným poďakoval riaditeľ Strediska organickej výroby v Selenči Jozef Gašparovský. Okrúhlym stolom aj skončil prvý deň tohto podujatia.
 
foto
 
Druhý deň podujatia, ktoré sa organizuje v Selenči v rámci Štvrtého fóra organickej výroby Selenča 2010 prebiehalo pod názvom Tretí festival tradičných jedál a rozvoja turistiky vidieka. Toto podujatie otvoril Miroslav Vasin pokrajinský tajomník pre prácu, zamestnávanie a rovnoprávnosť pohlaví. Potom sa slova ujal člen organizačného a programového výboru novinár a publicista Čedomir Keco, ktorý mal kratší úvodný prejav. Nasledovali prednášky z odboru rozvoja turistiky vidieka a manifestácii, ktoré sa stavajú tradičné a ktoré v značnej miere afirmujú vidiek v turistickej ponuke svojich prostredí a našej krajiny. Pokým v sieni domu kultúry prebiehali prezentácie jednotlivých turistických podujatí na priestore pred domom kultúry boli predstavené tradičné staré jedlá zo Selenče pod spoločným menom roľnícka kuchyňa, a z okolia a prostredí v ktorých sa už tradične organizujú podujatia, ktorých hlavnou tematikou sú tradičné jedlá. Bola to príležitosť aby sa predstavili jednotlivci, združenia občanov, združenia žien a turistické organizácie. Nechýbali ani ručné práce, ktoré vkusne dekorovali výstavné priestory. Na záver podujatia už tradične časopis Dnevnik z Noveho Sadu , ktorý v nedeľu pravidelne zverejňuje tradičné recepty v prílohe Nedeľný obed udelil uznanie za najlepší tradičný recept. Uznanie získal Patrik Rago zo Selenče, ktorý pre túto príležitosť prichystal palacinkovú tortu, ktorú sa naučil urobiť od svojej starej mamy a zaslúžil si odmenu víkend pre dve osoby v hoteli Termal vo Vrdniku. Podujatie skončilo spoločným vychutnávaním prichystaných jedál.
 
Selenčanky sa predstavili so svojimi vnučkami a vnukmi pravda v ľudových krojoch, na ktorých sa snažia preniesť a naučiť ich recepty a spôsob prípravy starých jedál. Selenčanky hosťom ponúkli halušky, pupáky, rezance, palacinky a rôzne iné jedlá. Veľký záujem u návštevníkov vyvolala opekaná slaninka, ktorú nepretržite chystali najmladší účastníci a takmer nestačili vyhovieť požiadavkám za touto domácou špecialitou. Bolo tu toľko špecialít, že sa všetko nedalo ani vychutnať a hostia sa s ľutovaním pozerali na špeciality, ktoré ich lákali ale už sa na ne mohli iba pozerať.
 
Po oba dni podujatia bola stále otvorená nainštalovaná výstava pod názvom V kuchyni starej mamy v etno centre domu kultúry, ktorú ako vždy prichystali usilovné členky etno centra zo Selenče a ktorá efektne zapadla do tejto manifestácie a z časti predstavila výhľad tradičnej kuchyne zo začiatku minulého storočia.
 
Juraj Beredi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články