Výstava Biblií

Výstava Biblií
 
Miestny odbor matice slovenskej z Vojlovice a vojlovický cirkevný zbor spoločne nainštalovali výstavu Biblií a cirkevných kníh ako aj starých fotografií slovenského kostola vo Vojlovici. Z vystavených predmetov hodno spomenúť aj ikony a iné predmety späté s relígiou. Majiteľom väčšieho počtu vzácnych kníh je kolekcionár Adam Jonáš z Bieleho Blata a ostatná časť je majetkom vojlovického cirkevného zboru. Výstavu tvorí zo 30 Biblií písaných v rôznych jazykoch (aj v rómskom) ako aj jeden Kuran.
 
foto
 
Foto Ivan Zafirović
 
V minulý štvrtok na otváraní výstavy úvodom sa najprv prihovoril evanjelický farár cirkevného zboru Pančevo/Vojlovica Martin Bajza a po ňom predseda MOMS Vojlovica Michal Marko a kolekcionár Adam Jonáš. Slova sa ujal aj čestný predseda Matice slovenskej v Srbsku Rastislav Surový. Program moderovala Marína Hríbová a v hudobnej časti vystúpil vojlovický cirkevný spevokol.
 
foto
 
Foto Ivan Zafirović
 
Na vernisáži sa zúčastnil i kňaz Maďarskej reformovanej cirkvi z Vojlovice Bela Halas, predstaviteľka Židovskej obce z Pančeva Marija Vajl a slovenský evanjelický farár z Jánošíka Sladjan Daniel Srdić.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články