Dvere na nástupište

Dvere na nástupište
 
V rámci minulotýždňovej medzinárodnej vedeckej konferencie Literárna tvorba Slovákov v zahraničí, ktorá prebiehala v budove Matice slovenskej v Martine, boli predstavené najnovšie knižné publikácie Vydavateľstva MS. Jednou z nich je aj kniha Víťazoslava Hronca Dvere na nástupište. Na konferencii odznelo niekoľko referátov o slovenskej literárnej tvorbe v Srbsku.
 
foto
 
Časť účastníkov seminára po ukončení prvého dňa snemovania pred historickou budovou Matice slovenskej (Foto Andrej Meleg)
 
foto
 
Víťazoslav Hronec, Adam Svetlík a Vladimír Valentík s novými knihami V. Hronca Dvere na nástupište pred budovou Matice slovenskej v Martine (Foto Andrej Meleg)
 
Publikácia Dvere na nástupište pozostáva z troch častí: Suchou ihlou (zbierka 44 básní), So širokými nechtami (9 poviedok) a Prekáračky so Sibylou (9 esejí). O knižke hovoril šéfredaktor Vydavateľstva MS Igor Sokolík spolu s autorom Víťazoslavom Hroncom.
 
foto
 
O trilógii Medzi dvoma domovmi, ktorá tiež vychádza vo Vydavateľstve Matice slovenskej, hovoril riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník, profesor Michal Harpáň a námestník riaditeľky SNK Peter Cabadaj. Z tohto antologického diela tlačou už vyšli dve časti: prvý diel antológie z roku 2008 predstavil slovenskú poéziu v zahraničí od polovice minulého storočia. Druhý diel vyšiel v marci t.r. a je prierezom toho najlepšieho, čo vzniklo v tomto období v zahraničí v oblasti slovenskej krátkej prózy. Tretia časť sa pripravuje a venovaná bude esejistike krajanských a exilových spisovateľov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články