Slovenské zbory z Vojvodiny a hostia

Slovenské zbory z Vojvodiny a hostia
 
Jubilujúci 10 - ročný komorný zbor Musica viva v úlohe organizátora III. Stretnutia slovenských zborov z Vojvodiny, milovníkom zborového spevu spríjemnil sobotný večer. Do Petrovca prišlo vyše 150 účinkujúcich zo siedmych zborov, prišli malí, mladí, starší i najstarší, všetkých však spájala jedna spoločná nitka – láska k zborovému spevu a hudbe. Publiku v plnej sále štedro odovzdávali z tej lásky.
 
foto
 
Musica viva (Foto Jaroslav Čiep)
 
Na koncerte najprv vystúpil hostiteľ večierka Musica viva z Báčskeho Petrovca vedený dirigentkou Marienou Stankovićovou – Krivákovou. Mokranjcovu pieseň Tebe pojem dirigovala naša mladá dirigentka Slovenka Benková – Martinková. Nasledoval Zbor slovenských pedagógov zosilnený Dievčenským zborom Gymnázia Jána Kollára a žiackym orchestrom pod taktovkou Anny Medveďovej. Komorný ženský zbor Nádeje z Pivnice, ktorý nacvičuje učiteľka hudby Anna Stojnevová a Miešaný zbor SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy vedený Annou Djurdjevićovou vystúpili v pokračovaní večierka. Miešaný zbor Zvony zo Selenče, ktorých dušou je umelecký vedúci Juraj Súdi v predposlednej časti koncertu presvedčivo naznačil, že zbor dostáva významnú rodinnú posilu. Leonóra Súdiová a Juraj Súdi ml. umeleckým sólovým spevom si získali priazeň publika.
 
foto
 
Zvony zo Selenče pod taktovkou Juraja Súdiho (Foto Jaroslav Čiep)
 
Na záver vystúpili aj hostia zo Slovenskej republiky - Spevácky zbor mesta Brezno v čele s dirigentom Milanom Pazúrikom. Excelentné predvedenie a temperament zboru, v ktorom značnú časť tvoria speváci v pokročilom veku, si právom zaslúžili búrlivé potlesky.
 
foto
 
Spevácky zbor mesta Brezno v čele s dirigentom Milanom Pazúrikom (Foto Jaroslav Čiep)
 
Zbory boli štýlovo zamerané na interpretáciu sakrálnej, svetskej zborovej a ľudovej piesne. Ponúkali vystúpenia acapella i s doprovodom.
 
Po úspechu v minulých dvoch rokoch a po tomto včerajšom koncerte je zrejmé, že aj žánrovo náročnejšia hudba si v našich prostrediach nachádza svojich priaznivcov.
 
Koncert otvorila riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a pred tým prítomných pozdravil predseda báčskopetrovskej obce Vladimír Turan.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články