Vzletu nový vzlet a ASN rozlet

Vzletu nový vzlet a ASN rozlet
 
Moderné technológie a internet si vyžadujú novú formu Vzletu – skonštatoval súčasný šéfredaktor nášho jediného mládežníckeho časopisu Stevan Lenhart na dnešnom okrúhlom stole na tému 40 rokov Vzletu. Oslava a hold jubilantovi mali však aj podnetno-kritické podtóny. Internet potláča tlač - preto sa naliehavo žiada vyhľadávanie nových chodníčkov k čoraz náročnejším vzletovským čitateľom.
 
foto
 
Šefredaktor Stevan Lenhart, moderátorka Andrea Speváková a riaditeľ NVU Hlas ľudu Samo Žjak
 
O prvotných koľajach a so zreteľom na populačné zacielenie Vzletu hovoril riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík. Zdôraznil, že po 40 rokoch napokon treba otvorene povedať, že časopis bol založený s cieľom ideologického usmerňovania slovenskej mládeže. Politika redigovania Vzletu sa však v určitých obdobiach výrazne vymykala z takto zakreslenej koncepcie. Juraj Bartoš časopis totiž redigoval v neslávnych 90-tych rokoch a na dnešnom okrúhlom stole sa rozpamätal na vtedajšie problémy s jeho vydávaním. Podčiarkol, že práve tento časopis v našich temných dejinách na sklonku 20. storočia bol režimom menej povšimnutý a menej kontrolovaný, čo aj šikovne využili, takže predstavoval jediný možný ventil na otvorenejšie písanie o tom čo sa to vskutku u nás dialo.
 
foto
 
Vzletu k jubileu a ASN k sviatku prišli blahoželať početní hostia
 
Spolu s týmto podujatím dnes v Báčskom Petrovci prebiehala i oslava Dňa Asociácie slovenských novinárov (ASN). Predsedníčka tunajších slovenských novinárov Vladimíra Dorčová pri tejto príležitosti vyhlásila tohtoročnú novinársku súťaž. Na rozdiel od vlaňajšieho roka, o novinársku cenu sa môžu uchádzať aj profesionálni novinári ponad 35 rokov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články