To život je, tak maj ho rád (a nezlomí ťa ani jeden pád)

Zlatý kľúč Selenča 2010
 
To život je, tak maj ho rád (a nezlomí ťa ani jeden pád)
 
Skladba To život je autorky Maríny Kaňovej sa stala absolútnym víťazom Festivalu Zlatý kľúč 2010. Túto pieseň najvyššie ohodnotila nielen odborná porota, lež aj publikum v plnej sieni selenčského domu kultúry. Interpretka tejto piesne Ava Mária Zdravkovićová získala i Cenu za najlepšiu interpretáciu.
 
foto
 
Autorka hudby a textu víťaznej skladby Marína Kaňová, bokom stoja moderátorky Monika Zolňanová a Ivana Žišková
 

 
Pieseň To život je autorky Maríny Kaňovej
 
V Selenči, v sieni domu kultúry, 17.októbra odznel tridsiaty jubilejný koncert festivalu Zlatý kľúč Selenča 2010. Festival počas svojho tridsať ročného pretrvávania prešiel rôzne fázy svojho rozvoja. Od festivalu lyrických piesní lokálneho rázu, ktorý sa začal pred tridsiatimi rokmi v Selenči vyrástol na festival, ktorý reprezentuje slovenskú hudobnú tvorbu Slovákov v Srbsku.
 
foto
 
Najlepšou interpretkou na Zlatom kľúči 2010 bola Ava Mária Zdravkovićová, ktorá spievala víťaznú skladbu To život je
 
V úvode súťažnej časti festivalu najprv boli privítaný vzácni hostia, ktorí svojou prítomnosťou zveličili túto udalosť. Festival otvorila Anna Tomanová Makanová predsedníčka NRSNM a podpredsedníčka Vlády Vojvodiny. Na festivale odznelo dvanásť nových skladieb. Skladby hodnotila odborná porota a možnosť vybrať si svoju skladbu mali aj diváci, ktorí festival sledovali v priamom prenose pri televíznych obrazovkách ako aj diváci v sieni. Festival sa mohol sledovať aj cestou Internetu.
 
V revuálnej časti, kým poroty a publikum hodnotili skladby, vystúpila hviezda slovenskej hudobnej scény, účastníčka Eurosongu 2010 Kristína Peláková, speváčka zo Slovenska.
 
foto
 
Kristína
 
Podľa rozhodnutia Martina Prebudilu Cenu za najlepší text získala Anna Simonovićová za text piesne Poď so mnou.
 
Porota hodnotiaca skladby, ktorá pracovala v zložení Ervin Malina, Matrin Kavulič a Tanja Banjanin za najlepšiu skladbu na festivale vyhlásila pieseň autorky Maríny Kaňovej To je život pre ktorú si sama napísala aj text a pieseň zaspievala Ava Mária Zdravkovićová. Marína tak získala plaketu zlatý kľúč 2010 a peňažnú odmenu 100.000,00 din, Ceny zabezpečila NRSNM. Táto pieseň sa najviacej páčila aj divákom v sieni domu kultúry. Druhú cenu získala pieseň Ešte nádej mám , ktorú na festival poslala skupina Lude krawe a ktorú zaspievala Ivana Vozárová. Tretiu cenu získala skladba Viem, ktorú zaspievala Sabína Trbarová , pieseň pre festival napísal Hazy Lazy. Pieseň Prebúdzanie autora Samuela Kováča získala najviac hlasov, ktoré prišli prostredníctvom SMS-iek. Pieseň zaspievala Marta Gažová a skupina gymnázia z Petrovca. Úpravy skladieb pre festival urobili Alexandar Banjac, Samuel Kováč, Lude krawe a Nikola Pacek Vetnić.
 
Festival moderovali moderátorky zo Selenče Ivana Žišková, Monika Zolňanová a Jarmila Krížová.
 
Festival mal aj jedu sprievodnú udalosť, ktorá sa odohrala v Business stredisku. Organizátor festivalu usporiadal stretnutie detí so speváčkou Kristínou Pelákovou.
 
Hlavným organizátorom festivalu je Združenie pre ochranu kultúry, tradície a umenia Selenča a spoluorganizátorom je Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. Festival hmotne podporili rôzny patróni a sponzori.
 
Juraj Berédi - Ďuky

Komentárov  

+1 #3 Guest 2010-11-23 13:54
:!: :cheer: :D :whistle: :-)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 piesenprf. samuel medveď 2010-10-24 15:37
Prekrasna piesen
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 ??? 2010-10-19 17:23
:-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články