Noc vína v podzemí Petrovaradínskej pevnosti

Noc vína v podzemí Petrovaradínskej pevnosti
 
Podujatie Vínny labyrint, ktoré zorganizovalo združenie Interfest, prebiehalo v minulej noci v podzemných priestoroch Petrovaradínskej pevnosti. Návštevníci si mohli vychutnať z bohatej ponuky 30 vinární zo šiestich krajín a z neskutočného ambientu v podzemí vojenskej galérie. Podzemie bolo pre túto príležitosť špeciálne osvetlená a za zvukov tamburášov a mladíkov a dievčat odiatych v kostýmoch z 18. storočia sa početní prítomní mohli pohybovať jednou časťou podzemných chodieb dĺžky asi 1,2 km.
 
foto
 
Počas prechádzky sa zároveň mohli aj oboznámiť s históriou Petrovaradínskej pevnosti. Stála teplota v podzemí tých priestorov je 12 stupňov, a návštevníkom tohto podujatia ako aj turistom počas roka sa neradí odbočiť z označenej dráhy, keďže ďalšie chodby (lagumi ) ukrývajú asi 30 labyrintov.
 
Petrovaradínska pevnosť predstavuje remek dielo vojenskej architektúry. Pozostáva z Hornej a Dolnej pevnosti a je jedinou v úplnosti zachovanou pevnosťou tohto druhu na území Európy. Pod Hornou časťou je vybudovaná celá sieť podzemných chodieb - lagúm a galérií celkovej dĺžky zo 16 km. Tunely a katakomby sú vybudované v 4. výškových rovinách a od minulého roku 1200 metrov reštaurovaných lagúm je oficiálne zaradené do bohatej turistickej ponuky mesta Nový Sad.
 
Promo film publicistu Veljka Milkovića o podzemí Petrovaradínskej pevnosti:
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články