Odštartoval PRIX EX AEQUO

Odštartoval PRIX EX AEQUO
 
V Slovenskom rozhlase v Bratislave včera privítali účastníkov Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež PRIX EX AEQUO. Dnes predpoludním odštartovala súťažná časť festivalu. RTS – Rádio Belehrad sa dnes predpoludním predstavil rozhlasovou hrou pre deti Sokolia stráň a vo večerných hodinách hrou pre tínedžerov HIV. Vojvodinské médiá na Festivale iba ako pozorovatelia. Organizátorom festivalu je Slovenský rozhlas v spolupráci s Európskou vysielacou úniou /EBU/.
 
Vynikajúce Mojzesovo kvarteto naladilo na správnu, umeleckú vlnu a Festival otvoril programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj. Ako povedal, tešia sa najmä na účastníkov z krajín mimo starého kontinentu. Za exotikou netreba cestovať ďaleko. Stačí pobudnúť počas PEA v Bratislave – exotika je tu. Egypt a Šeherezádine rozprávky, z ktorých Príbeh o šaláte otvoril súťažnú časť, či Indonézia a Priateľstvo s horou Merapi. Sú tu však aj naši susedia – Chorvátsko, Bulharsko, Slovinsko, ale aj Rumunsko, Bielorusko, Poľsko, Anglicko, Francúzsko, Nórsko, Nemecko, Švédsko, samozrejme hostiteľské Slovensko a ich sused - Česko. Nevystalo ani Srbsko. Žiaľ, predstavitelia z Belehradu na Festivale nie sú, Z verejného servisu Vojvodiny sú tu Milina Florianová a Andrea Speváková zo slovenskej redakcie Rádia Nový Sad a v stredu sa očakáva príchod riaditeľa RNS Jožefa Klema. Petrovský rozhlas zastupuje Katarína Melegová Melichová a zo Staropazovského rozhlasu do Bratislavy vyslali Zdenku Kožíkovú.
 
Hry hodnotí medzinárodná porota. Tie pre deti Stephanie Jamnicky/Chorvátsko/, Maciej Kubera/Poľsko/ a Timotea Vráblobá/Slovensko/. Rozhlasové hry pre mládež posúdi porota v zložení Janina Jansson/Fínsko/, Atila Vizauer/Rumunsko/ a Martina Vannayová/Slovensko.
 
Počúvanie hier potrvá do štvrtka večer, výsledky zverejnia v piatok počas slávnostnej recepcie, keď udelia ceny. Inak, porota udeľuje v každej kategórii za celkovú kvalitu programu cenu PRIX EX AEQUO za najlepšiu rozhlasovú hru organizácii, ktorá program do súťaže prihlásila, tiež za výnimočný výkon v rozhlasovej hre jednotlivcovi v súťažnom programe. Predtým usporiadajú internacionálny workshop venovaný programu pre deti.
 
Medzinárodný festival rozhlasových hier pre deti a mládež uzavrie sobotňajší výlet po Bratislave.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články