O ktorú to rozprávku ide

17. Festival 3xĎ v Starej Pazove
 
O ktorú to rozprávku ide
 
Za najlepšie predstavenie vyhlásená hra O ktorú rozprávku ide, staropazovského súboru. Za herecké výkony odmenení: Nina Baková, Karolína Supeková, Blažena Valentová a Dalibor Kmeťko –Kmezo, ktorý bol zároveň i najsympatickejším hercom. Za najlepšie stvárnenú epizódnu postavu ceny získali Jana Pokoracká, Aňa Lakatošová a Jana Rumaková. Cena za najlepší funkčný neherecký prvok - za svetlo, dostala sa Jánovi Kmeťkovi, ktorý je odmenený aj za najlepšiu réžiu, kým sa cena za javiskovú reč dostala Viktórii Halabrínovej. Najkomickejší herec bol Mário Mojović, najsympatickejší pár Blažena Valentová a Daniel Petráš a najkrajší kostým mala Karolína Supeková.
 
foto
 
17. Festival detskej divadelnej tvorby 3xĎ prebiehal 20. novembra v Starej Pazove. Aj napriek tomu, že súťažili iba štyri súbory, festival priniesol kvalitné predstavenia v kategórii deti pre deti. Festival otvorili dvaja kúzelníci – dve žiačky základnej školy Janka Čmelíka Ema Kočišová a Ivana Zlochová, ktoré krátkou scénkou divákov zaviedli do ríše divadelného kráľovstva. Prítomných pozdravili aj Anna Lepšanovićová, predsedníčka SKUS-u Janka Čmelíka, vyjadrujúc radosť, že sa táto prehliadka v kontinuite organizuje a Miroslav Demák, ktorý svojím dojímavým príhovorom vzdal úctu deťom, že aj na tento spôsob chránia materinský jazyk a kultúru.
 
Prví vystúpili staropazovčania SD VHV s predstavením O ktorú to rozprávku ide v réžii Ivora Pokorackého, potom žiaci základnej školy Tomáša Garika Masáryka z Jánošíka s divadielkom Hastrošovci, Ronalda Dahla a kolektívnej réžii. Tretia sa predstavila mládežnícka scéna OD Janka Čemana z Pivnice s predstavením Hra na ocina a maminu, Ludvika Aškenázyho Šesť pé, v réžii Jána Kmeťka a štvrtí žiaci školy Maršala Tita z Padiny s predstavením Janko a mrakohrad, Anny Nemogovej Kolárovej a v réžii Milky Petrovičovej.
 
Prehliadku detskej divadelnej tvorby sledovali dve poroty - odborná a detská. Odborná pracovala v zložení Peter Hudák, režisér z Púchova , Zoltan Fridman, režisér z Rumy a Lýdia Gedeľovská, profesorka triednej výučby. Odborná porota sa rozhodla za herecké výkony odmeniť Ninu Bakovú za stvárnenie postavy Červenej čiapočky v staropazovskom predstavení, Karolínu Supekovú za stvárnenie postavy Hastroša v jánošíckom, Dalibora Kmeťka –Kmezu za stvárnenie postavy Martina a otca v pivnickom a Blaženu Valentovú za stvárnenie postavy princeznej v padinskom predstavení. Za najlepšie stvárnenú epizódnu postavu odmenené sú Jana Pokoracká, Aňa Lakatošová a Jana Rumaková za stvárnenie postáv kozliatok v staropazovskom predstavení. Za najlepšiu dievčenskú postavu a za najlepší chlapčenský herecký výkon porota ceny neudelila. Cena za najlepší funkčný neherecký prvok - za svetlo, dostala sa Jánovi Kmeťkovi z Pivnice, ktorý je odmenený aj za najlepšiu réžiu, kým sa cena za javiskovú reč dostala Viktórii Halabrínovej z Jánošíka. Za najlepšie predstavenie vyhlásená je hra O ktorú rozprávku ide, staropazovského súboru. Porota navrhla Výboru pre kultúru a Divadelnej komisii Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, aby na niektorej z detských divadelných prehliadok na Slovensku, vojvodinskú slovenskú detskú divadelnú tvorbu reprezentovalo predstavenie O ktorú rozprávku ide.
 
Detská porota v zložení žiakov Ivan Agárský, Nina Kováčová, Daniela Gašparová, Marína Domoniová a Andrea Šarkézyová za najsympatickejšieho herca vyhlásila Dalibora Kmeťku Kmezu z Pivnice, za najkomickejšieho herca Mária Mojovića zo Starej Pazovy, za najsympatickejší pár Blaženu Valentovú a Daniela Petráša z Padiny a za najkrajší kostým Karolínu Supekovú z Jánošíka.
 
Hosťujúce predstavenie – Spiaca kráska – Divadla mladých z Nového Sadu sa hralo nielen na počesť odmenených ale aj na potešenie všetkých detí a dospelých. Bábkové divadlo s marionetami a tromi hercami ktorí tak šikovne s nimi narábali oduševnilo všetkých. V rámci festivalu zorganizovaná je aj výstava najvyspelejších výtvarných prác na tému prehliadky 3xĎ. Najúspešnejšiu vypracovala piatačka Mia Kolárová , ktorej sa dostala odmena a jej výkres sa našiel aj na obálke tohtoročného Bulletínu. Aj Bulletín mal novinku – najkrajšie mienky detí o divadle.
 
Organizátormi 17. festivalu 3xĎ boli SD VH, SKUS Janka Čmelíka a základná škola Janka Čmelíka. Festival podporili aj Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Národnostná rada Slovákov, Pokrajinské sekretariáty pre kultúru a vzdelávanie, Obec a miestne spoločenstvo Stará Pazova, Zväz ochotníkov obce, Stredisko pre kultúru, PB computers a Nestle ice Cream doo Stará Pazova.
 
A.Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články