Konferencia Slovákov žijúcich v zahraničí

V Bratislave od 29. novembra do 1. decembra
 
Konferencia Slovákov žijúcich v zahraničí
 
Zdroj: Vláda SK, SITA, ECAV
 
Na konferencii sa zoskupil takmer celý slovenský svet zo zahraničia zastúpený s vyše sto predstaviteľmi najväčších a najvýznamnejších krajanských organizácii. Krajania pripravili pre slovenskú vládu aj viacero legislatívnych opatrení. Ich návrhy sa týkajú najmä médií a vysielania do zahraničia, volieb cez internet a podpory grantového programu. Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský na stretnutí žiadal prezidenta Ivana Gašparoviča, aby sa osobne zasadil za tieto "oprávnené požiadavky".
 
foto
 
www.ecav.sk
 
Skalský verí, že v súvislosti s krízou a úsporami sa budú hľadať riešenia, aby nespôsobili ďalekosiahle škody. "Ak by došlo k tým plánovaným škrtom v grantovom programe na krytie aktivít Slovákov v zahraničí, tak si viem len veľmi ťažko predstaviť, ako sa budú zdroje hľadať. Už i tak komisia len veľmi ťažko hľadala, na ktorých projektoch ušetriť," konštatoval Skalský. Krajanskí Slováci sú aktívni, deti sa učia po slovensky, konajú sa folklórne festivaly, vydávajú sa publikácie a podobne. "Ja by som sa odmietol vôbec takou úvahou zaoberať, kde sa bude škrtať, a radšej by som hľadal cesty, kde tieto zdroje objaviť," vysvetlil Skalský. Predseda by chcel nielen zistiť efektívnosť grantového programu aj prostriedkov z Matice slovenskej, ktorým sa zaoberá aj parlamentný zahraničný výbor. Škrty sú podľa prezidenta nutný krok. "Samozrejme, bol by som nerád, aby škrty vo vzťahu k tej pomoci, ktorú sme zahraničným Slovákom sľúbili, boli také, aby neumožnili činnosť jednotlivým národným skupinám v zahraničí," dodal.
 
foto
 
www.vlada.gov.sk
 
Krajanskí Slováci sú pre prezidenta Ivana Gašparoviča dôležití, chce, aby Slovensko na ich aktivity naďalej prispievalo. Vyhlásil to dnes na stretnutí s "najvýznamnejšími osobnosťami slovenského zahraničia", ako titulovala asi päťdesiatku krajanských Slovákov predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová. V príhovore poznamenala, že sa teší, že už môžu slobodne chodiť na Slovensko po páde železnej opony a verí, že podobná situácia sa už nikdy nezopakuje. Prezident krajanských Slovákov pochválil za to, že "robia všetko pre to, aby nestratili nitky k Slovensku". Tvrdí, že krajanskí Slováci zostali svojej vlasti verní, i keď sú stále lojálni ku krajine, kde žijú. Prezident konštatoval, že Slovensko nevyužíva ekonomický či kultúrny potenciál krajanských Slovákov tak, ako by mohlo, ale verí, že podobné stretnutie je prvým krokom. Aj Slovensko a grantový program krajanských Slovákov zastihla kríza, no Gašparovič prisľúbil, že Slovensko bude na ich aktivity naďalej prispievať, "aj keď nie v takej predstave a v takých objemoch, ako by sme si želali". Prezident s prianím šťastných sviatkov uzavrel, že je "rád, že kríza nezasiahla medziľudské vzťahy".
 
Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2010 sa dnes začala v Kongresovom centre City Hotel Bratislava pod záštitou premiérky Ivety Radičovej. Pozdravný príhovor na úvod konferencie mal aj generálny biskup ECAV Miloš Klátik. Konferenciu otvorila predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová.
 
Ústrednou témou konferencie je téma „Smerovanie spolupráce medzi Slovenskou republikou a krajanskými spolkami a organizáciami v intenciách schválenej Koncepcie štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015“.
 
Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2010 bude zasadať do 1. decembra 2010.
 
Organizátorom podujatia je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Komentárov  

0 #2 99.90% neorganizovanych Krajan 2010-12-04 10:13
Pre pana Jana,o com su tieto kazdorocne mlatenia prazdnej slamy na Slovensku a kolko stoja danoveho poplatnika?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 99,75% neorg.krajanaov vo svet 2010-12-03 08:39
Jeto kazdorocne mlatenie prazdnej slamy tieto stretnutia.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články