Matica slovenská má nového predsedu

Matica slovenská má nového predsedu
 
Zdroj: Matica slovenská, Slováci vo svete
 
V sobotu 20. novembra v Martine prebiehalo valné zhromaždenie Matice slovenskej, ktoré možno označiť za historické z viacerých hľadísk: zišiel sa na ňom historicky najväčší počet členov- viac ako 400 delegátov z celého Slovenska a MS po dvadsiatich rokoch zmenila svoje vedenie. Jozef Markuš odchádza a novým predsedom sa stal bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a spisovateľ Marián Tkáč.
 
foto
 
Novozvolený predseda MS Ing. Marián Tkáč, PhD. zaujal svoje miesto(foto www.matica.sk) Z troch kandidátov Jozef Markuš dostal 124 hlasov, Ľubomír Kraľovanský 67 a Marián Tkáč 213. Nový predseda MS sa vo svojom úvodnom slove poďakoval za vyslovenú dôveru a sľúbil, že sa s plnou vážnosťou od začiatku svojho pôsobenia bude venovať potrebným zmenám v Matici, ale napríklad aj jej zatraktívneniu (v najlepšom slova zmysle) pre mladých ľudí a čo najširšiu verejnosť. Nejasnú situáciu okolo Národného pokladu, Nadácie Matice Slovenskej či Podielového družstva Slovenské investície má podľa Mariána Tkáča vyriešiť bývalý predseda Jozef Markuš, ktorý v Nadácii Matice Slovenskej stále zastáva funkciu predsedu predstavenstva. Vyše trištvrte milióna eur z Národného pokladu, na ktorý sa skladali Slováci viac ako 15 rokov, vložila Nadácia Matice slovenskej do skrachovaného Podielového družstva slovenské investície. Podľa doterajšieho predsedu Matice Jozefa Markuša peniaze podielového družstva a teda aj peniaze vkladateľov nie sú ešte stratené.
 
Matica slovenská vznikla v roku 1863 na ochranu Slovákov a slovenskej kultúry. Jej nový šéf Marián Tkáč chce, aby sa v súčasnosti znovuzrodila.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články