Krajania žiadajú svojich 1,33 milióna eur

V Bratislave sa včera skončila stála konferencia Slovákov žijúcich v zahraničí
 
Krajania žiadajú svojich 1,33 milióna eur
 
Zdroj: SITA, TASR
 
Krajanskí Slováci žiadajú svojich 1,33 milióna eur, ktoré im vláda prisľúbila v koncepcii štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015. V Bratislave 96 účastníkov z 22 krajín prijalo jeden zo záverov týkajúci sa práve dotácií. V budúcoročnom rozpočte im totiž zatiaľ navrhujú menej. Z grantového programu SR chcú podporovať krajanské médiá, kultúru aj vzdelanosť, vedu, výskum aj publikovanie.
 
foto
 
Delegátov konferencie prijal aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý prisľúbil, že Slovensko bude na aktivity zahraničných Slovákov naďalej prispievať, "aj keď nie v takej predstave a v takých objemoch, ako by sme si želali" (Foto Andrej Meleg)
 
Grantovú schému považujú krajania za „významnú investíciu Slovenska“. Predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský tvrdí, že program by nemal klesnúť pod minimálnu úroveň, pretože už malou úsporou sa spôsobujú veľké škody. „S vaničkou by vyliali aj dieťa,“ varoval Skalský. Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSZZ)Vilma Prívarová ho doplnila, že im chýba 265 551 €.
 
foto
 
Stála konferencia sa konala pod záštitou premiérky SR Ivety Radičovej, v mene organizátora hostí privítala predsedníčka ÚSZZ Vilma Prívarová a podpredseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský vyzval účastníkov, aby sa počas diskusie zaoberali aj dôsledkami získania dvojakého štátneho občianstva (Foto Andrej Meleg)
 
V prípade Írska tvoria dotácie jedno percento toho, čo potom krajania preinvestujú na Slovensku, tvrdí Skalský.
 
Na konferencii podľa Skalského rezonovalo najmä vysielanie pre krajanov v zahraničí, ktoré zasiahla kríza aj reformy. On by teda posilnil internetové vysielanie. Ako tvrdí, už rokoval v rozhlase a chystá sa aj na rokovania s novým riaditeľom spojeného rozhlasu a televízie, čo považujú krajania za veľkú príležitosť. Skalský by si predstavoval zachovanie vysielania Radia Slovakia International. Vysielanie by potom podľa Prívarovej mohlo využívať materiály priamo z komunít, ktoré by krajania boli schopní poskytnúť, pretože v komunitách majú svoje médiá od profesionálnych po amatérske, vo vysielaní by chceli informovať aj o činnosti úradu. Skalský dodal, že je ťažko odhadovať, koľko z 2,2 milióna Slovákov žijúcich v zahraničí bude sledovať či počúvať toto vysielanie, no počítal by ich na státisíce.
 
foto
 
Časť účastníkov Stálej konferencie zo Srbska (Foto Andrej Meleg)
 
V súčasnosti nemá krajanskú problematiku na starosti žiaden z členov vlády, pripadá pod služobný úrad a jeho šéfa Viktora Nižňanského. Za minulej vlády patrila pod vicepremiéra Dušana Čaploviča, pod služobný úrad ju presunuli novelou kompetenčného zákona. „Bolo nepísaným pravidlom, že to bolo v jurisdikcií vicepremiéra,“ tvrdí Prívarová s tým, že niektorí krajania vnímali krok citlivo ako pokles v úrovni starostlivosti.
 
Závery konferencie sú len odporúčacie, krajania s nimi oboznámia premiérku Ivetu Radičovú aj všetky relevantné rezorty.

Komentárov  

+1 #5 Guest 2010-12-05 14:08
Veď tí "Amerikáni..." sú biedári. Sotva medzi nimi najdete štedrého darcu. Len "žobrákov". Bola možnosť presvedčiť sa o ich štedrosti a nič. Málo grajciarov odpadlo pre "milovanú vlasť", ale slov, no s tým nešetria. Rokmi mlátia prázdnu slamu a budú aj ďalej.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #4 Martin 2010-12-04 15:47
Je to hanba ved tie grandy idu na zabavanie,plesanie,k omercne veci a to v najbohatcom svete dokonca v Kanade a USA.Nech si svoje radovanky platia ako ine narody.Aj Juraj Janosik bohatym bral a chodobnym daval.
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2010-12-03 06:36
len vy sa nechajte na pokoji.......Slováci ::::-))))
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 slovensky danovy poplatnik 2010-12-02 19:05
Citaj www.szsz.sk cast dotacie ako si uzivaju tie paraziti spoza hranic zahr.Slovaci z nasich dani.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 slovensky danovy poplatnik 2010-12-02 19:02
Tie konferencie kazdorocne mlatenie prazdnej slamy kolko nas to stoji? :-?:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články