VEČIEROK VENOVANÝ A.S. PUŠKINOVI

VEČIEROK VENOVANÝ A.S. PUŠKINOVI
 
Literárno-hudobný večierok venovaný známemu romantickému ruskému spisovateľovi Alexandrovi Sergejevičovi Puškinovi organizovali žiaci Základnej školy Brátov Novákovcov v Silbaši v piatok 3. decembra t.r. Cieľom tohto programa bolo priblížiť krásu ruského jazyka a slovanskej duše a to prostredníctvom Puškinových veršov a krásnych ruských piesní.
 
foto
 
Program pripravili žiaci 7. a 8. ročníka zo Silbaša a Despotova spolu so svojou profesorkou ruštiny Marijou Keravicovou. Hudobnú časť programa mali na starosti členovia KUS Logovac z Despotova, ktorí sú zároveň aj žiakmi tejto Základnej školy. Vedúcimi tohto tamburášskeho súboru sú Bora Vojinović z Ravneho Sela a Nataša Sekicki z Despotova.
 
Program bol spletom krásnych ruských piesní: Podmoskovskie večeri, Kaťuša, Rjabinuška, prednesom Puškinovej biografie (samozrejme, po rusky) a veršov z jeho básní: Mal som vás rád, K... (venované Ane Kern) a Zimný večer. Početní ctitelia ruského jazyka si krásny prednes Puškinových vešov vypočuli v origináli a potom aj po srbsky.
 
Záverom programa sa prítomným prihovoril aj riaditeľ silbašskej Základnej školy Đoka Milić slovami: „Prajeme si, podľa vzoru Základnej školy Đorđa Natoševića z Nového Sadu, byť školou, do ktorej žiaci utekajú a nie naopak, z ktorej utekajú.“
 
Vladislava Lovásová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články