V Petrovci sa udialo kino

V Petrovci sa udialo kino
 
V Slovenskom vojvodinskom divadle sa včera znovu udialo umenie ale na trochu iný spôsob - po 11-tich rokoch do veľkej sály SVD sa vrátil film. Publikum malo možnosť pozrieť si minuloročného slovenského kandidáta na Oscara, film Nedodržaný sľub. Na projekcii sa zúčastnili i hostia zo SR: hlavný hrdina Samo Spišák a riaditeľka Filmového centra Slovenského filmového ústavu Alexandra Strelková.
 
foto
 
Projekcii predchádzala tlačovka: Miroslava Blažićová, Martin Bielik, Samo Spišák, Alexandra Strelková, Anđelija Andrić (Filmové centrum Srbska) a Pavel Čáni
 
Organizátorka SVD Miroslava Blažićová, pred začiatkom filmu vyzvala riaditeľa SVD Pavla Čániho pozdraviť prítomných a potom na javisko pozvala i oboch hostí zo Slovenska ako i tretieho tajomníka Veľvyslanectva SR v Belehrade Martina Bielika. Podobne ako aj na tlačovke, Alexandra Strelková a Samo Spišák vyjadrili potešenie z toho, že sú medzi Slovákmi a Martin Bielik ocenil význam takéhoto spôsobu sprostredkúvania slovenskej kultúry publiku v zahraničí.
 
Hlavný herec Samo Spišák o sebe prezradil, že je štvrtákom na Evanjelickom lýceu v Bratislave a počas nahrávania filmu mal 14-15 rokov. Ako povedal, nahrávanie filmu bola jeho najkrajšia životná skúsenosť, avšak rýchlo dospel, keďže úlohu mladého Žida v koncentračnom tábore nebolo ľahké stvárniť. Vyjadril želanie, aby si film pozrelo čo viac mladých ľudí, aby sa genocídy nezopakovali.
 
Film Nedodržaný sľub získal na Los Angeles Jewish Film Festival v USA (Židovský filmový festival Los Angeles 2009) hlavnú cenu festivalu v kategórii hraný film a na festivale Monaco Charity Film Festival 2010 za najlepší scénar autorovi námetu a scénaristovi Jánovi Novákovi.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články