Správa členov komisie literárneho súbehu časopisu Zornička 2010

Správa členov komisie literárneho súbehu časopisu Zornička 2010
 
Na literárny súbeh časopisu Zornička o najlepšiu poviedku alebo báseň ôsmi autori zaslali 11 prozaických textov a 9. autori 18 básní. Aj tohto roku súbeh zaujal autorov zo Slovenskej republiky, presnejšie, dve autorky - Agátu Sedliačkovú a Kvetoslavu Kaňuščákovú. Tieto práce však zostali mimo konkurencie, lebo sa súbeh vzťahuje len na autorov z nášho štátu.
 
foto
 
Včera v NRSNM slávnostne udelili ceny literárneho časopisu Nový život a časopisu pre deti Zornička
Foto Andrej Meleg

 
foto

Foto Andrej Meleg
 
Práce hodnotila komisia v zložení Dr. Jarmila Hodoličová, Pavel Matúch a Andrea Speváková. Pred tým než prezradíme výsledky treba povedať, že nás potešili tak tí autori ktorí sa po prestávke, po rokoch znova dali do práce ale aj nové mená so sľubnou tvorbou. Niektoré práce, bez ohľadu na ich kvalitu, nesplnili však súbehovú podmienku. Predovšetkým tu ide o formu. Azda je preto potrebné pripomenúť, že existuje určité obmedzenie už samou vyhranenosťou súbehom požadovaných literárnych útvarov. Samozrejme, ide o podstatný záujem časopisu – možnosť uverejnenia prác a rozvíjanie slovenskej dolnozemskej literárnej tvorby pre deti. No, práve toto otvára otázku, či by sme nemali popremýšľať o ďalšom nejakom literárnom súbehu, ktorý by umožnil potenciálnym autorom prejaviť sa pri takých spôsoboch podania, na aké tu nemajú možnosť.
 
Tohto roku dominovala poézia. Ale iba kvantitou. Prozaické útvary sú predsa kvalitnejšie. Nemali sme ľahkú prácu. Pritom, niektorí autori zaslali aj prózu aj poéziu. Zvlášť chceme pochváliť úsilie najmladšej tohtoročnej autorky Lýdie Spevákovej z Báčskeho Petrovca. Pod značkou Jablko zaslala niekoľko prác, ako najlepšiu hodnotíme báseň Stať sa princeznou. Dúfame, že zotrvá v tvorbe a na jej práce sa tešíme už teraz, chceme veriť že ich budeme čítať aj o rok. Pochvaly hodný je aj prozaický útvar mladého Ivora Pokoráckeho zo Starej Pazovy. Ide o divadelnú predlohu pod názvom O ktorú rozprávku ide. Problém je však v tom, že táto forma nespĺňa podmienky súbehu a nie je vhodná na uverejnenie v Zorničke. To jej však neuberá na kvalite, čo sa potvrdilo aj na tohtoročných Dňoch detského divadla v Starej Pazove, kde táto predloha obsadila prvé miesto. Taktiež sme si všimli aj báseň s názvom Lekvárový chlebík. Za heslom Matúš sa skrýva autorka Anna Malková a vidno, že pracovala na básni, neodbočuje od témy a snaží sa o trefný rým. Slušne to vystihla aj Mária Záborská zo Starej Pazovy v básni Včielka Vierka, ktorá sa skrýva za heslom Pazovčanka. Veľmi sľubné časti sme pobadali v prózach S nami nie sú žarty a Hotový blázinec Anny Horvátovej z Báčskeho Petrovca. Na uverejnenie, i keď je mimo konkurencie, odporúčame však báseň Svadba v lese autorky Agáty Sedliačkovej zo Slovenska. Do úvahy prichádzajú aj niektoré práce iných autorov, vyžadujú si však menšiu alebo väčšiu úpravu.
 
Dostali sme sa teda aj k tej „naj“ časti tohto stretnutia a je čas aby sme prezradili, kto sú tí najlepší z najlepších, lebo: lepší od iných je už ten, kto sa neostýchal zúčastniť sa na súbehu. Uznáte, ani ceny nie sú na zahodenie. Po dlhom čase predsa majú primeranú hodnotu.
 
Keď ide o básne, rozhodli sme sa neudeliť tretiu cenu.
 
Druhú cenu si vybásnila Ružena Kraticová z Padiny. Ide o báseň Silvestrovská zábava. Autorka na súbeh zaslala viacero básní a to pod značkou Rododendron. Silvestrovská zábava však medzi nimi vynikla.
 
Prvú cenu – nie div – zveršoval osvedčený spisovateľ. Značkou Slnečnica bola zaopatrená báseň s názvom Svrčkova príhoda. Za ňou sa skrýva Pavel Mučaji z Báčskeho Petrovca. Gratulujeme.
 
foto
 
Foto Andrej Meleg
 
Poďme teraz k próze.
 
Tretiu cenu sme sa rozhodli udeliť tomu, kto sa skryl za značku Čupko. Ide o výstižnú krátku prózu, so zrozumiteľnou situáciou, veľavravnú, bez odbočovania od témy. Nesie názov Gazda Miro a gazda Dário. Tiež osvedčený spisovateľ, čo vidno i v texte – Martin Prebudila zo Starej Pazovy.
 
Druhú cenu si zaslúžila pútavá próza O troch prasiatkach. Zaopatrená bola značkou Dobrodružstvo. Napísal/a ju, žiaľ nevieme kto, lebo ako viete spisovatelia sa radi hrajú či mystifikujú. Vieme len to, že tri exempláre prózy O troch prasiatkach boli zaslané zo Starej Pazovy v troch obálkach ale – bez rozlúštenia hesla! Máme nádej, že sa autor/ka ohlási a cenu si prevezme.
 
Prvú cenu sme sa rozhodli udeliť za prózu pod názvom Zvony. Vynikla predovšetkým svojou ucelenosťou a povedzme to tak – že - ,,spisovateľskosťou“. Priamo a jednoducho ju pretkáva želanie i detské cítenie a neodbočuje od témy. Dovoľuje premýšľať a necháva na vôľu obrazotvornosti. Teda, prvá cena zámerne a odôvodnene tomu, kto sa podpísal značkou Veža. Avšak – neviem, či môžeme tak povedať – ale náhodou sa za touto značkou skrýva spisovateľka, čie práce sme určite radi čítali a čítame aj dnes – Xénia Mučajiová z Báčskeho Petrovca. Gratulujeme.
 
Asp-asp-pm

Komentárov  

0 #1 ??? 2010-12-16 16:36
:cheer:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články