Desať krajších zím

Pazovský kalendár 2011
 
Desať krajších zím
 
...a desať sviec na titulnej strane najnovšieho Pazovského kalendára. V desiatom ročníku tohto almanachu, jeho zakladateľ Miroslav Demák píše o pôvodnom úmysle a potom aj desaťročnej snahe redakcie, čítaním kalendára spríjemniť Pazovčanom zimné večeri. Tak, popri Békešskej Čabe je vraj Pazova jediným mestom na celom svete, ktoré dokáže každoročne vydávať svoj vlastný slovenský kalendár. Je tu aj ďalšia kuriozita: najstarší aktívny prispievateľ do Pazovského kalendára - Ján Materák, vykročil do 99. roku života. A ešte celý rad autorov pomohol redaktorovi Martinovi Prebudilovi urobiť pestrý koktail zaujímavého čítania.
 
foto
 
Nový zväzok Pazovského kalendára v prvej časti, po záväznom, tradičnom kalendáriu, na 39 stranách fotograficky zachytáva obdobie medzi dvoma kalendármi. To všetko a ešte aj ďalšie udalosti, chronologicky, na stranách Pazovskej kroniky, perom zaznamenal redaktor Martin Prebudila. Ďalšie strany zaujímavým obsahom vypĺňa 41 článkov, počnúc od tých kronikárskeho typu, cez cestopisecké ale aj také, ktoré čitateľovi približujú fakty a príbehy o významných udalostiach a osobnostiach, ktorých výročia sme si pripomenuli, aj takých, o ktorých sa doteraz nepísalo alebo písalo iba sporadicky. Konfirmácia je osobitne spracovaná a to nielen textuálne, lež aj bohato fotograficky. Tohtoročné oslavy 240. výročia príchodu Slovákov do Starej Pazovy si tiež zaslúžili patričnú pozornosť. Strany vyhradené pre kultúru sú – tak ako aj sama pazovská kultúra – pestré a bohaté. Nevystal ani detský kútik a športové pole.
 
Podobne ako i predošlých 9, aj tento kalendár prináša veľa objavného čítania.
 
Pazovský kalendár 2011 má vyše 200 strán, z čoho 40 zaberajú reklamy. Grafickú úpravu mal na starosti Alen Nechvátal a jazykovú úpravu Ján Širka. Náklad kalendára je nezmenený – 900 výtlačkov a ani tentoraz nevystal sprievodný nástenný kalendár.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Pazovcan 2010-12-24 04:52
Chceme, chceme aj Narodny, ale Pazovsky nam je v krvi
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 pazovaniaprebudilovsky 2010-12-23 04:31
co pazovcania nechcu nas slovensky Narodny kalendar???
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články