Pravoslávny Nový rok, Jovanjdan a Sveti Sava

Pravoslávny Nový rok, Jovanjdan a Sveti Sava
 
V noci z 13. na 14 januára sa podľa starého juliánskeho kalendára víta Nový rok. Pravoslávni veriaci v Srbsku ho aj v tomto roku oslávia viac alebo menej veselo a hlučno. Spievať a strieľať sa bude na mnohých námestiach v celom Srbsku. Neobyčajnú a zaujímavú ponuku vítania pravoslávneho Nového roku ponúkla Turistická organizácia Nového Sadu, ktorá pozýva na prvú Noc reklamožerov na SPENSE 13. januára o 20:30. V rámci podujatia budú premietané filmy, „Naj domáce a svetové reklamy“ a dobrá hudba. Tiež udelia ceny „Naj obyvateľ“ a „Naj sused“. Program potrvá do ranných hodín 14. januára.
 
Tento deň -14. január je podľa juliánskeho kalendára prvým dňom v novom roku a zároveň ôsmym dňom po narodení Ježiša Krista. V pravoslávnom kalendári je zaznačený ako deň obriezky Spasiteľa (Obrezanje Gospodnje; Sveti Vasijije Veliki, Nova godina). Cirkev tento deň označuje červenými písmenami a ľudovo sa on pomenúva aj "Mladi Božić" a Srbi ho tiež volajú Pravoslávny alebo aj „Srbský“ nový rok.
 
Podľa pravoslávneho kalendára ďalšie dni, vyjmúc nedieľ, označené v tomto mesiaci červenými písmenami sú 19. január – Bogojavljanje, čiže Zjavenie a 20. január, kedy je Jovanjdan, Sabor svetog Jovana čiže deň Svätého Jána Krstiteľa. Tento deň si Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne zvolilo za svoju „krsnu slavu“.
 
V januári je ešte ďalší veľký pravoslávny sviatok. Je to 27. január, kedy je Sveti Sava, dátum ktorý je stanovený za celoštátnu školskú „slavu“. V ten deň na všetkých školách v Srbsku výučba neprebieha a v školách sa organizujú rôzne programy, súťaže a zábavy. Žiakom sa tiež ozrejmuje význam Svätého Sávu v dejinách srbského školstva.
 
Pravoslávni veriaci, okrem v Srbsku, žijú v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, kde ich je aj najviac - okolo 200 miliónov, v Poľsku - asi jeden milión, v Česku - 40 000... Nie však všetci dodržiavajú juliánsky kalendár. Niektoré cirkvi, ako grécka, cyperská, alexandrijská, albánska a bulharská slávia cirkevné sviatky už podľa nového štýlu, ale aj tam existujú značné skupiny veriacich, ktoré sa pridržiavajú starého kalendára. V USA a na celom území západnej pologule sa pravoslávni veriaci prispôsobili Gregoriánskemu kalendáru.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články