Jabĺčko v koľaji aj v Bratislave

Jabĺčko v koľaji aj v Bratislave
 
alebo
 
16. STRETNUTIE PAZOVČANOV ŽIJÚCICH NA SLOVENSKU
 
Už tradične v sobotu 5. februára t.r. sa v Bratislave usporiada Stretnutie Pazovčanov žijúcich na Slovensku, tentoraz v miestnostiach SLOVNAFU (Vlčie hrdlo) a všetkých záujemcov a dobrých priateľov Staropazovčanov už dnes na pobavenie pozýva skupinka organizátorov v čele s ich richtárom Miroslavom Demákom.
 
foto
 
Takto bolo vlani. V Bratislave sa 30. januára uskutočnilo 15. Stretnutie Pazovčanov žijúcich na Slovensku. Na stretnutí sa zúčastnila i delegácia pazovskej obce a miestneho spoločenstva, ktorí sa vyfotili s bratislavskými richtármi.)
 
Toto podujatie prvýkrát bolo usporiadané ešte v minulom storočí, presnejšie povedané v dávnom roku 1995 a na dvoch-troch ich programoch som sa aj osobne zúčastnil. Boli to dobré a slávne chvíle, keď sme aspoň raz v roku mohli na jednom mieste stretnúť a pobaviť sa s našimi prevažne pazovskými pajtášmi, ktorí si v tých krušných rokoch deväťdesiatych "zvolili" možnosť vrátiť sa do pravlasti našich predkov. Asi z toho aj vznikla idea a potreba - Stretať sa, aby sme nezabudli. Vtedy som i pochopil, že nejde o žiadnu malú matičnú frázu...
 
Aj 16. stretnutie bude mať svoj bohatý a rozmanitý program. O tomto sa viac dozviete zo samého pozvania na slávnosť.
 
 
Podľa roduverných a známych prameňov toto podujatie sa začne už dnes večer, keď v Bratislave predstavia vzácnu novú jazykovednú knihu Slovenská nárečová lexika Starej Pazovy profesorky Anny Marićovej, ktorá vyšla vlani v septembri tesne pred oslavami 240-teho výročia príchodu Slovákov do Starej Pazovy.
 
Zajtra podvečer je prijatie a program na pôde Veľvyslanectva Srbska v Bratislave, kde hádam ešte stále náš aktuálny veľvyslanec Jeho excelencia Danko Prokić prijme tak predstaviteľov tohto stretnutia, ako aj početnú skupinu hostí zo Starej Pazovy. V tejto staropazovskej delegácii sú predstavitelia obecných a miestnych spoločensko-politických štruktúr a kultúrnych inštitúcii, ale aj traja vynikajúci pazovskí harmonikári na čele s povestným harmonikárom Vladimírom Žolnajom - Žoletom. Budú teda aj Jabĺčko v koľaji, aj Ke pójďem s Pazova... Predtým však bude vernisáž výstavy obrazov, grafík a kresieb siedmych staropazovských akademických maliarov. Táto veľkolepá výstava bola usporiadaná a otvorená tiež minulý september v pazovskej Galérii Strediska pre kultúru pri 240-tych oslavách.
 
Baš ma zaníma, bratina, ako Vám tam bolo... medzi tima našima z Pazova...
 
O tom - potom. Po dobrom návrate
Zatiaľ, nazdravie!
 
Martin Prebudila

Komentárov  

0 #2 miroslav 2011-02-03 11:52
A ktorz sa to e[te dvaja harmonikari.?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 BravoPazovčan 2011-02-03 04:34
Tak sa to robí, majstri...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články