V INCHEBE AJ VOJVODINSKÍ SLOVÁCI

V INCHEBE AJ VOJVODINSKÍ SLOVÁCI
 
Kde je cesta – tam je život
 
Turistické organizácie obcí Kovačica a Báčsky Petrovec boli aktívne prítomné na stánku Turistickej organizácie Vojvodiny na 17. medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour koncom januára v Bratislave. Súbežne s týmto veľtrhom prebiehal, okrem iných, aj osemnásty ročník medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Na stánku logisticko predajného centra KON-RAD medzi ponúkaným tovarom boli aj výrobky Zdravo organicu zo Selenče. Predstavitelia selenčského podniku takisto zobrali účasť na veľtrhu gastronómie.
 
foto
 
Ján Pap, riaditeľ Turistickej organizácie obce Kovačica, Pavel Sampor, jeho zástupca a Viktória Kováčová, predstaviteľka Turistickej organizácie Báčskeho Pterovca v spoločnosti Ing. Jána Čaploviča, vnuka farára Jána Čaploviča – vodcu kovačického procesu a syna historika Jána Čaploviča – okrem iného autora knihy Dejiny slovenského evanjelického a. v. cirkevného zboru v Kovačici
 
 
Na stánku turistickej organizácie Vojvodiny v čele s riaditeľom Srđanom Bajićom bok po boku stali predstavitelia turistických organizácii mesta Nového Sadu a obcí Kovačica, Báčsky Petrovec, Mali Iđoš, kým svoju turistickú ponuku prostredníctvom katalógov zaslala i TO Báčska Topola.
 
Kovačičania v čele s Jánom Papom, riaditeľom Turistickej organizácie obce Kovačica tohto roku vsadili na propagovanie v médiách a nového podujatia Guča v Kovačici a tradičnej akcie Kovačický október. Turistická organizácia Nového Sadu a Turistická organizácia obce Kovačica zorganizujú začiatkom leta trojdňový zájazd pre autobus zo Slovenska v ktorom budú novinári a riaditelia známych slovenských cestovných kancelárii. Jedeň deň pobudnú v hlavnom meste Vojvodiny a dva v obci Kovačica, výsledok je rokovaní Jána Papa, Gordany Stojakovićovej a Ivany Bolfovej v Syndikáte slovenských novinárov. Strešnú žuranistickú organizáciu na rozhovoroch reprezentoval Zdenko Cho.
 
Báčsky Petrovec predstavovala na veľtrhu Viktória Kováčová. Turistická organizácia Báčskeho Petrovca návštevníkov lákala podujatiami – kulpínskymi: Veľká noc v Kulpíne – slávnosti vína a Svadba voľakedy a dnes, petrovským Festival klobás a významným vojvodinským podujatím Slovenské národné slávnosti.
 
foto
 
Predstavitelia slovenskej firmy KON-RAD Mgr. Erika Kopáčová a Ing. Dušan Križko a predstaviteľ zástupcu výrobcu srbského podniku Zdravo Organic na Slovensku Štefan Kunčák na „jarmoku gastronómie“
 
Na veľtrhoch ITF Slovakiatour, Poľovníctvo a oddych, Wellnes a Fitnes sa zúčastnilo 398 vystavovateľov. Na výstavnej ploche 17 500 m² medzi 22 zúčastnenými krajinynami boli okrem Srbska i ďalšie tri krajiny bývalej Juhoslávie: Chorvátsko, Slovinsko a prvýkrát Čierna Hora. Veľtrh slávnostne otvoril Ján Figeľ. Minister a podpredseda vlády Slovenskej republiky zdvôraznil, že spoznávanie nových destinácií patrí do neodmysliteľnej súčasti životného štýlu citujúc latinskú sentenciu, že kde je cesta, tam je aj život. Bratislavský veľtrh cestovného ruchu je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších veľtrhov v regióne Strednej Európy. Od roku 1999. patrí medzi prestížne európske organizácie veľtrhov cestovného ruchu, ako i medzi najvýznamnejšie podujatia v kalendári veľtrhov medzinárodnej organizácie ITTFA.
 
V prvý deň sa veľtrh venuje odbornej verejnosti, pre ktorú je cestovný ruch zdrojom obživy a novinárom, ktorí sledujú cestovné kancelárie, tour operátorov, približujú čitateľom, poslucháčom a divákom aktívne a atraktívne dovolenkové možnosti. Ďalšie dni sú spomínané veľtrhy otvorené pre šírie publikum. Päťdesiatka cestovných kancelárií priniesla atraktívne zájazdy za výhodných cenových podmienok. Návštevníci si mohli vyberať populárne letné destinácie, lyžovačky, plavby na výletných lodiach alebo dobrodružné expedície do menej známych krajín. Výstava je aj službou prostredníctvom ktorej hoteliéri, prevádzkovatelia wellness a fitness centier, aquaparkov a kúpeľov zoznamujú verejnosť s novými trendmi a zariadeniami na pestovanie zdravého životného štýlu.
 
Najväčšia pozornosť na veľtrhu bola sústredená tohto roku na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré budú v máji v Bratislave a Košiciach. Hlavné mesto a východoslovenská metropola za spolupráce so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch pripravili nielen pre športových fanúšikov rad úspešných akcií, ktorými právom pripomenuli, že rok 2011 má na Slovensku prívlastok hokejový.
 
foto
 
Značná časť tohtoročného veľtržného podujatia bola venovaná majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji na Slovensku (29. apríla – 15. mája 2011 v Bratislave a Košiciach)
 
Partnerskou krajinou tohtoročného veľtrhu bola Česká republika. Okrem prezentácie svojich najzaujímavejších zákutí, na ich expozícii sa ochutnávali typické špeciality v českej reštaurácii, nechýbal ani pivný bar s desiatkou druhov pív z malých regionálnych pivovarov.
 
Jedným z cieľov bratislavského veľtrhu je priblížiť verernosti krásy hostiteľskej krajiny, motivovať Slovákov, aby sa vybrali spoznávať prírodné, kultúrne i historické zaujímavosti priamo doma. Partnerským regiónom na veľtrhu bol Trenčiansky samospávny kraj s jeho tohtoročným sloganom Kraj pohody. Okrem prírodných krás a mnohých kúpeľných miest deväť okresov tohto kraja prekypujú bohatstvom historických pamiatok, hradov, zámkov a romantických zrúcanín.
 
Zo slovenských miest tentokrát dostala väčší priestor prezentovať sa Skalica. Návštevníkom toto západoslovenské mestečko ponuklo ochutnávku tradičných trdelníkov, vína a ukážku zdobenia skalickej vysokej svadobnej tórty.
 
Text a foto: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články