ŽIVOTNÉ JUBILEUM VÝZNAMNÉHO PRACOVNÍKA NA „NÁRODA ROLI DEDIČNEJ“

ŽIVOTNÉ JUBILEUM VÝZNAMNÉHO PRACOVNÍKA NA „NÁRODA ROLI DEDIČNEJ“
 
Ing. Ján Jančovic sedemdesiatročný
 
Poľnohospodársky inžinier, novinár a publicista z Nitry sa dnes dožíva krásneho životného jubilea. Ing. Jančovic oslavuje sedemdesiate narodeniny.
 
foto
 
Na snímke Jána Špringeľa je záber zo slávnostného udelenia ocenenia Čestný člen MSS: Pavel Baláž, podpredseda MSS, odovzdáva uznanie Ing. Jánovi Jančovicovi vlani v auguste v Nitre
 
Ing. Ján Jančovic sa narodil 6. februára 1941 v Pôtri (obec Veľký Krtíš). Základné vzdelanie získal v rodisku, stredné v Šuranoch. Na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre vyštudoval ekonomiku poľnohospodárstva. Postgraduálne štúdium novinárstva absolvoval na Fakulte žurnalistiky Univerzity Karlovej v Prahe. Pracoval ako agronóm, plánovač, vedúci obchodnej prevádzky, podnikovej reklamy, propagácie, výstavníctva, ako i na postoch výkonného redaktora firemného časopisu Agrokomplexu a Agrokombinátu Zobor i manažéra a zástupcu šéfredaktora týždenníka Roľnícke novinky.
 
Okrem do týždenníka Hlas ľudu Ing. Jančovic prispieva do rôzných novín, časopisov a kalendárov na Slovensku a v zahraničí. Odborne spolupracoval aj s rozhlasom, televíziou a krátkym filmom. Od roku 1983 pravidelne prispieva aj do vedeckých zborníkov. Najčastejšie sa v príspevkoch venuje problematike života Slovákov v zahraničí, predovšetkým dolnozemských.
 
Ing. Ján Jančovic je autorom niekoľkých kníh: Pôtor – minulosť a prítomnosť (tri časti: 1985, 1999 a 2002); Včelárstvo na Modrokamensku 1919 – 1999 (2001); Dejiny evanjelického a. v. cirkevného zboriu v Pôtri (2001); Za chlebom na Dolnú zem (2003); Z kolísky na Dolnú zem (2004) a Navrátilci (2007).
 
Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články