Trifun a Valentín

Trifun a Valentín
 
Sviatky svätého Trifuna, ktorého 14. februára svätí pravoslávna cirkev a svätého Valentína, ktorý je skôr súčasťou západnej tradície, v Srbsku začíname oslavovať spoločne ako sviatky vína a lásky.
 
foto
 
Srbská pravoslávna cirkev si svätého Trifuna pripomína ako mučeníka, ktorý svoj život dal za kresťanskú vieru, nevylučujúc však jeho význam aj ako ochrancu manželskej lásky a vernosti. Svätý Trifun je však predovšetkým ochrancom vinohradníkov. Vinohradníci si od pradávna uctievali tohto patróna, snažili sa získať jeho podporu a modlitbami si vyprosiť u neho priazeň a predovšetkým ochranu úrody vo viniciach. Podľa pravoslávneho kalendára 14. február má názov aj Pretpraznično Sretenje. Srbská pravoslávna cirkev totiž 15. februára oslavuje významný sviatok Sretenje Gospodnje. Tento deň je zároveň aj štátnym sviatkom a dňom pracovného voľna.
 
Ďalší svätý, Valentín, ktorého si tiež pripomíname 14. februára, bol kňazom v Ríme. V Rímskej ríši v 3. stor.– imperátor Claudius II. Gótsky v snahe vytvoriť mocnú armádu, zakázal sobáše mladých párov. Kňaz Valentín však nerešpektoval toto nariadenie, prečo mu 14. februára roku 269 (273) sťali hlavu. Srbská pravoslávna cirkev taktiež uctieva tohto svätca a mučeníka avšak nie ako ochrancu zamilovaných a nie dnes lež 30. júla podľa nášho - novšieho kalendára čiže 13. augusta podľa starého juliánskeho kalendára.
 
Či už oslavujeme Trifuna alebo Valentína, či víno alebo lásku, aj jedno aj druhé vždy bývalo silnou inšpiráciou umelcom, spisovateľom a básnikom. Pod ich vplyvom vytvorili významné diela.
 
Aj jedno aj druhé však vedelo a vie popliesť rozum aj tým najrozumnejším.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Svätého Trifuna a Valentína včera oslávili aj kulpínski vinári. Spolok vinohradníkov a vinárov z Kulpína pri tejto príležitosti usporiadal zábavu s koštovkou. Aj na tejto poslednej degustácii sa kulpínski vinári mali čím pochváliť. V medzinárodnej konkurencii na nedávnom oceňovaní vín v Temeríne, získali početné vysoké uznania.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články