Kulpínska matrika 2010

Kulpínska matrika 2010
 
Vlani sa v Kulpíne narodilo 26 detí, z toho 12 chlapcov a 14 dievčat. Slovenské priezvisko má 20 detí a srbské 6. Pred oltárom či matrikárkou „áno“ povedalo 20 manželských párov. Umrelo 30 osôb, 14 žien a 16 mužov. Uvádza sa okrem iného v správe kulpínskej matrikárky Ľudmily Grňovej.
 
MATRIKA NARODENÝCH
- Narodilo sa 26 detí, z toho 12 chlapcov a 14 dievčat,
- Rodičia svojím bábätkám dali predovšetkým moderné mená a iba jedna rodina svojmu dievčatku dala meno Anna. Ostatné dievčatá dostali mená ako sú: Ema, Maja, Bojana, Manuela, Mia, Anđela, Jovana, Anja a Martina. Chlapcom dali mená: Martin, Daniel, Srđan, Marcel, Marián, Denis, Sergej, Ivan, Jonatán, Beniamin a Darko.
- Ak si všimneme nacionálnu štruktúru možno uzavrieť, že 20 detí je so slovenskými priezviskami a 6 so srbskými.
 
MATRIKA SOBÁŠENÝCH
 
- Treba vyzdvihnúť, že sa Kulpín stal atraktívnym miestom pre uzavretie manželstva a to ďakujúc Poľnohospodárskemu múzeu, čiže niekdajšiemu kaštieľu rodiny Dundjerskovej v Kulpíne. Priestor vôkol kaštieľa je pekne upravený a sám kaštieľ rekonštruovaný a samým tým atraktívny pre budúcich mladomanželov.
- V minulom roku sa v Kulpíne sobášilo 20 párov. Z toho čisto kulpínskych párov bolo 6. Kulpínske mladuchy sa vydali do Petrovca, Aradáču, Padiny a Magliću, čo činí spolu 4 páry. Taktiež, kulpínski mládenci si priviedli 2 mladuchy z Petrovca a po jednu zo Silbaša a Nového Sadu. A nevystali ani cezpoľné sobáše. V Kulpíne manželstvo uzavreli Petrovčan a Pivničanka, Silbašan a Pivničanka, Novosadčan a Pivničanka, Kovačičan a Petrovčanka, Novosadčania a Maglićan a Petrovčanka. Takých bolo 6 párov. Ak hovoríme o národnostnej štruktúre mladoženíchov: Slováci boli 12-ti a 8-mi Srbi, kým 14 mladúch boli Slovenky a 6 Srbky.
- 10 párov slovenských, 4 srbské, a 6 párov zmiešaných - 2 pári, kde je mladomanžel Slovák a mladucha Slovenka, kým 4 páry mladoženísi Srbi a mladuchy Slovenky.
 
MATRIKA ZOMRETÝCH
 
- V minulom roku v Kulpíne umrelo 30 osôb, z toho 14 žien a 16 mužov.
- Ak si pozrieme nacionálnu štruktúru tak z tých 30, 11 bolo Sloveniek, 12 Slovákov, 3 Srbky a 4 Srbi.
- Najmladším zosnulých bol Paja Malešev, ktorý umrel vo veku 57 rokov a najstaršia zosnulá bola Ljubica Babić narodená 1914.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články