Jeden (ne)možný kontakt

V Novom Sade otvorili Medzinárodný veľtrh vzdelávania, Salón kníh a Art Expo
 
Jeden (ne)možný kontakt
 
V Kongresovom stredisku Novosadského veľtrhu v rámci veľtrhových podujatí a 16. výstavy umení Art Expo dnes otvorili najväčšie umelecké podujatie - vernisáž pod názvom Jeden (ne)možný kontakt: Andy Warhol //Mira Brtková – s módnou prehliadkou topánok Andyho Warhola a šiat Miry Brtkovej.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
 
Na styčné body v živote a diele dvoch svetoznámych maliarov: AndyhoWarhola a Miry Brtkovej poukázal Sava Stepanov: „ ... Andy Warhol a Mira Brtková sú umeleckými tvorcami rozdielnych statusov, avšak medzi nimi jestvujú mnohé vzájomné podobnosti. Ide o umelcov rovnakej generácie: Andy Warhol sa narodil roku 1928, Mira Brtková o dva roky neskoršie. Sú podobného pôvodu – Warhol sa narodil v Pittsburghu v rodine vysťahovalcov zo slovenskej osady Mikovo neďaleko mestečka Medzilaborce ( kde sa nachádza jeden z dvoch jeho múzeí, druhý je v Pittsburghu); Brtková je vojvodinskou Slovenkou narodenou v Nových Bánovciach…” Podľa slov Savu Stepanova aj Warhol aj Brtková pôsobili aj vo filmovom priemysle a aj jeden aj druhý maliar sa ako vedľajšou umeleckou aktivitou zaoberal módou. Ich móda dominovala na dnešnej výstave.
 
foto
 
foto
 
Po otvorení tohtoročných kultúrnych podujatí na Novosadskom veľtrhu, stánok Slovenského vydavateľského centra (SVD) navštívil republikový minister Žarko Obradović a pokrajinský tajomník Milorad Djurić
 
foto
 
Stánok SVC
 
Zo udalostí, ktoré budú usporiadané v rámci Salónu kníh, ktorý tiež prebieha na Novosadskom veľtrhu, zajtra 25. februára o 16.00 hodine na stánku Pokrajinského sekretariátu pre kultúru usporiadajú prezentáciu Chrestomatie slovenskej vojvodinskej poézie. O knihe bude hovoriť autor Víťazoslav Hronec a riaditeľ SVC Vladimír Valentík.
 
foto
 
Víťazoslav Hronec, Milina Sklabinská a Vladimír Valentík
 
V pondelok 28. februára o 15.00 hodine v organizácii Pokrajinského sekretariátu pre kultúru predstavia internetový portál Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS). O portáli bude hovoriť riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Andrej Meleg

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články