Maškaráda

Maškaráda
 
V piatok 4. marca v čase 12:00 - 15:00 h ulicami Nového Sadu sa bude pohybovať maškarný sprievod. Z Múzea Vojvodiny pozývajú zúčastniť sa tohto podujatia , ktorým sa pokrajinské sídelné mesto pomaly zapisuje do karnevalovej mapy sveta. Organizátor sľubuje dobrú zábavu, početné odmeny ako aj osobitné ceny pre najúspešnejšie masky. Záujemcovia sa majú zhromaždiť v piatok napoludnie na plató pred Múzeom Vojvodiny, ulica Dunajská 37.
 
foto
 
Maškarný sprievod bude viesť hudobná skupina Sambansa a bude sa pohybovať ulicami Dunavská, Zmaj Jovina, Kráľa Alexandra, Bulvárom Mihaila Pupina a Modenou do centra mesta, kde bude pokračovať hudobný program.
 
Maškaráda sa organizuje v ústrety pravoslávneho sviatku „Bele poklade“, ktorým sa končí predpôstne obdobie hojnosti a zábav a ktorý v tomto roku pripadá na 6. marca. Pre pravoslávnych a gréckokatolíckych veriacich sa pôstne obdobie - Svätá štyridsiatnica začne už v pondelok 7. marca. V evanjelickej či rímskokatolíckej cirkvi hranicou pôstu je Popolcová streda – tohto roku 9. marca.
 
Pravoslávny sviatok „Bele poklade“, podobne ako aj naša Popolcová streda, je dňom zábav, hostín a hojnosti jedla a pitia. Pred 40-dňovým pôstom sa treba vybúriť a dobre najesť. „Bele poklade“ sú však aj dňom vzájomného odpúšťania si urážok a prehreškov. Každý kto sa s niekým zvadil, v tento deň ide prosiť o odpustenie a spravidla by mu aj malo byť odpustené. Takýto starý zmierovací zvyk mal za cieľ mravnú a duchovnú očistu pred pôstom, do ktorého sa malo vstupovať čistý a bez hriechu.
 
Múzeum Vojvodiny túto Maškarádu, ktorá by mala byť svojráznym novosadským karnevalom, organizuje už po desiatykrát.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články