Zima s knihou

Zima s knihou
 
Akcia Slovenského vydavateľského centra (SVC), pomenovaná Zima s knihou sa uskutočňuje aj tohto roku. Výprava SVC bola najprv v Novom Sade a v Hložanoch, včera navštívila Starú Pazovu, dnes sú v Padine a Kovačici a na nedeľu zavítajú do Kulpína. Záverečnou zastávkou by mal byť Báčsky Petrovec.
 
foto
 
Záber z včerajšej prezentácie novej zbierky básní Martina Prebudilu v Starej Pazove (Foto Andrej Meleg)
 
Obsahy prezentácie sú rôznorodé a rozlišujú sa v závislosti od prostredia v ktorom sa koná večierok. Najčastejšie ide o predstavovanie najnovších kníh spisovateľov z konkrétneho prostredia a zároveň SVD ponúka i svoje najnovšie ako aj staršie vydania a prezentuje vydavateľký plán na rok 2011.
 
foto
 
Zima s knihou sa v tomto roku začala v ÚKVS v Novom Sade
 
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) svoje knihy najprv predstavili Víťazoslav Hronec (Chrestomatia slovenskej vojvodinskej poézie) a Ján Marko (Spätný pohľad na Lexikón slovenských vojvodinských vysokoškolských učiteľov a vedcov). Akcia pokračovala v Hložanoch, v Spolku žien Slovenka, kde riaditeľ SVC Vladimír Valentík predstavil knižné vydania v roku 2010, a spisovateľ a literárny kritik Víťazoslav Hronec prezentoval svoju knihu Chrestomatia slovenskej vojvodinskej poézie, s osobitným dôrazom na spisovateľov, ktorí sú pôvodom z Hložian a zaradení sú do tejto jeho knihy. Čítaním básní z Chrestomatie pomohli členky Spolku žien Slovenka.
 
foto
 
Členky Spolku žien Slovenka z Hložian sa postarali i o telesný pokrm
 
Zima s knihou pokračovala včera večer v Starej Pazove. Staropazovské Stredisko pre kultúru, Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a Literárna komisia Výboru pre kultúru NRSNM usporiadali premiéru básnickej zbierky Takmer o ničom Martina Prebudilu. Okrem uvedenej najnovšej básnickej zbierky, na večierku predstavili i výber z Prebudilovej básnickej tvorby, ktorý nedávno vyšiel v rumunskom Nadlaku pod titulkom Nezamkýnaj prázdny dom. O knihách hovorili profesor Adam Svetlík a básnik Ladislav Čáni.
 
foto
 
SVC svoju knižnú produkcie dnes predstavuje v Padine a Kovačici.
 
V Obecnej knižnici v Kovačici na 19:00 hodinu, stanovili rozhovor o knihe Sú to vážne veci, autorky Márie Kotvášovej Jónašovej.
 
V rámci akcie Zima s knihou v nedeľu o 17:00 hodine v Poľnohospodárskom múzeu v Kulpíne usporiadajú prezentácia knihy Michala Ďugu V krajine divých jabloní.
 
Andrej Meleg
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články