Ekumenický svetový deň modlitieb...

Ekumenický svetový deň modlitieb...
 
...sa v súčasnosti tradične koná vo viac ako 170 krajinách sveta a to takmer spravidla v prvý marcový piatok. Každý rok ho tematicky pripravujú kresťanské ženy z inej krajiny. Vlani to boli ženy z afrického Kamerunu a v tomto roku liturgické témy pripravili kresťanské ženy z Čile. Mottom tohtoročného Svetového dňa modlitieb je myšlienka z Evanjelia podľa Marka - Koľko máte chleba. V početných našich slovenských kostoloch a farnostiach v rámci zajtrajších cirkevných večierkov sa prítomní oboznámia o tom - podmienečne povedané, koľko chleba majú v Čile a spoločne sa budú modliť za obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny.
 
Na spoločných stretnutiach, na ktorých sa neraz zúčastňujú veriaci z rozdielnych cirkví, sa čítajú texty z Biblie, veriaci sa modlia za potreby sveta a krajiny, ktorá v tom-ktorom roku pripravila materiály a podľa možnosti sa premietajú i diapozitívy o živote v krajine, ktorá pripravila liturgickú tému.
 
História Svetového dňa modlitieb sa začala písať v roku 1887, keď sa v USA - v Missouri - zišlo asi 300 žien z 11 kresťanských cirkví, aby založili misijné združenie žien na pomoc chudobným prisťahovalcom prichádzajúcim za prácou do Ameriky.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články