V novosadskej razii v roku 1942 vraždení aj Slováci

V novosadskej razii v roku 1942 vraždení aj Slováci
 
V novosadskej razii v roku 1942 prišlo o život 1300 - 3000 osôb: Srbov, Židov, Rómov, Slovákov... Presný počet a všetky mená sa nikdy nezistia, lebo telá väčšiny obetí zakončili v ľadovej dunajskej vode. Na zverstvá však nemožno zabudnúť. Nedávno bol objavený jeden doklad, v ktorom sú uvedené mená a priezviská Slovákov, ktorí údajne boli z Kysáča, Petrovca, Hložian a iných osád. Matica slovenská v Srbsku - miestny odbor Kysáč a Strana vojvodinských Slovákov v sobotu v Kysáči organizujú stretnutie na túto tému.
 
V sobotu 12. marca 2011 o 18.00 hodine v Slovenskom národnom dome v Kysáči, Matica slovenská v Srbsku - miestny odbor Kysáč a Strana vojvodinských Slovákov, organizujú stretnutie so záujemcami o uvedenú tému. O obetiach slovenského pôvodu sa doteraz úradne takmer nepísalo a ani nevedelo. V razii, ktorú okupanti uskutočnili 21.-23. januára 1942 v Novom Sade, v novoobjavenom dokumente sa ako obete spomínajú Mucha, Grňa, Francisty, Ferko, Marodi, Šanta, Mariáš a iné priezviská, tak mužov ako i žien. Na stretnutí bude premietnutí i záznam razie v trvaní 10-12 min., po čom bude kratšia prednáška o razii a rozhovor s prítomnými. Na stretnutie pozývame záujemcov ako i možných potomkov osôb, ktoré boli popravené v razii, v ktorej najviacej osôb zakončilo pod ľadom rieky Dunaj . Cieľom stretnutia je zistiť presnejšie údaje o osobách ktoré vtedy boli popravené a boli Slováci z rôznych osád.
 
Tešíme sa prítomnosti každého a zvlášť pozývame staršie osoby, ktoré v tom čase (1942) boli deti a niečo sa pamätajú o udalostiach z obdobia razie.
 
Kontakt telefóny:
Rastislav Surový, čestný predseda MSS 021/827-161
Andrej Dudáš, predseda obecného výboru Strany vojvodinských Slovákov 064/1166943

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články