Správa o činnosti Spolku kulpínskych žien v roku 2010

Správa o činnosti Spolku kulpínskych žien v roku 2010
 
Minul sa i siedmy rok činnosti Spolku kulpínskych žien. V priestoroch vedľajšej budovy vedľa hlavného kaštieľa sa polovicou minulého roka spolku dostali ďalšie dve miestnosti, takže vedľa pivničných k dispozícii je viacej priestoru a možností na usporiadanie výstav. Usilovné spolkárky si dostáte miestnosti upravili - olíčili a vyložili podlahu kobercami.
 
foto
 
Záber z výročného zasadnutia, na ktorom predsedníčka Spolku Katarína Zorňanová hovorila o plánoch na tento rok a správu o vlaňajšej činnosti prečítala tajomníčka Daniela Lačoková
 
V týchto miestnostiach sa konajú už zachodené pondelkové stretnutia, na ktoré chodieva 10 až 15 žien, ktoré si i napriek svojim záväzkom, nájdu čas na hodinku - dve odísť do spolku, porozprávať sa, vypočuť si nejakú prednášku, či získať nové zručnosti.
 
I uplynulý rok ako i roky predtým členky spolku realizovali početné návštevy iných spolkov, zúčastnili sa rôznych podujatí, usporiadali prednášky a akcie a pravda, keď ich o to požiadali, poskytli pomoc iným kulpínskym združeniam a spolkom.
 
Výročné zasadnutie nášho spolku sa konalo 4. marca za prítomnosti členiek a hosti - velebného pána farára Vladimíra Grňu, riaditeľky základnej školy Jovanky Zimovej, predsedu Klubu Kulpínčanov Pavla Zimu, predstaviteľov Miestneho spoločenstva Kulpín, predstaviteliek Spolku petrovských žien, spolku Slovenka z Hložian, novozaloženého spolku žien z Maglića a médií. Všetkých prítomných privítala predsedníčka spolku Katarína Zorňanová, ktorá podala finančnú správa a plán práce na bežný rok a o celoročnej činnosti správu prečítala Daniela Lačoková, tajomníčka spolku. O práci nášho spolku sa pochvalne zmienili a zaželali ďalšiu úspešnú prácu i prítomní hostia, po čom nasledovalo občerstvenie.
 
foto
 
Pripomeňme si však, čo všetko sa dialo, keď ide o náš spolok, v uplynulom roku.
 
Prednášok bolo síce menej ako roky predtým, ale o to osožnejšie.
 
Veľmi zaujímavú a prospešnú prednášku 10. mája pripravili predstavitelia organizácie Zelený kruh z Báčskeho Petrovca na tému Vplyv pesticídov na ľudský organizmus. O škodlivosti týchto prípravkov na zdravie ľudí hovoril prof. chémie Jaroslav Chlpka a Zákon o ambaláži a ambaláži nebezpečného odpadu sprítomnila Nela Milešićová, zamestnankyňa Juhobáčskeho obvodu.
 
V posledný májový večer členkám spolku o tom, ako užívať lieky, bez ohľadu či ich predpíše lekár alebo sa sami rozhodneme ubrať nejaký liek, radila Dr. Anna Sabová z Petrovca, ktorá zároveň odpovedala na otázky, týkajúce sa zdravia vôbec.
 
Kozmetické prípravky Oriflame koncom septembra predstavila predstaviteľka tejto firmy z Báčskej Palanky, ktorá podľa typu kože jednotlivým členkám odporučili adekvátny prípravok pre ich pleť.
 
Keď ide o diania v Kulpíne, do ktorých sa pravidelne zapája i náš spolok, patrila Regionálna súťaž recitátorov v prednese poézie a prózy predstaviteliek spolkov žien z Báčky v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien (19. marca). Súťaž sa konala v miestnostiach hlavnej budovy kaštieľa a zúčastnili sa jej i naše predstaviteľky Anna Peťkovská, Zuzana Pašićová a Mária Koruniaková, z ktorých sa posledné dve dostali do vyššej súťaže. Toto literárne stretnutie svojím spevom spríjemnila Jarmila Bohušová za sprievodu Samuela Kováča.
 
Ďalšia manifestácia, ku ktorej svojou účasťou v podávaní vín prispeli aj členky spolku, bola tiež v Poľnohospodárskom múzeu 4. apríla pri príležitosti veľkonočných sviatkov, keď Spolok vinárov a vinohradníkov z Kulpína v pivničných miestnostiach usporiadal degustáciu vín a súťaženie za naj klobásu. Udelené boli odmeny najlepším vincúrom a otvorené výstavné priestory starodávneho nábytku. Pri tejto príležitosti náš spolok nainštaloval výstavu veľkonočných pohľadníc a koláčov. Deň predtým tri ženy v Poľovníckom spolku Fazan (31.03.) pomáhali pri hodnotení vín a klobás zo strany komisie. Za ochotu a vyjadrenie vďaky kulpínskemu spolku žien, členovia vinárskeho spolku pripravili 24. apríla na rybárskej chatke spoločné posedenie s večerou.
 
V rámci manifestácie Dni múzeí Srbska sa v Kulpíne 14. mája začalo toto podujatie, a to výstavou starých poľnohospodárskych strojov. Účasť nášho spolku bola vítaná, keďže spolkárky boli angažované v príprave koktailu pre početných hostí z celého Srbska a v programe sa zúčastnili aj žiaci kulpínskej ZŠ s učiteľkou Annou Peťkovskou.
 
Predslávnosťové dni v Kulpíne sa konali 1. augusta a spolok sa k tomuto podujatiu pričinil inštalovaním výstavy pod názvom Žena v kuchyni voľakedy a dnes.
 
Jedna z najväčších manifestácií pre náš spolok a pre Kulpín je Svadba voľakedy a dnes. Prebiehala 11. septembra a jej organizáciu mala na starosti Turistická organizácia Obce Báčsky Petrovec. Spolok žien sa jej zúčastnil s predajom tort, t.j. tortiádou. Na stánkoch na nádvorí kaštieľa vedľa tort, ktoré pripravili naše tortarky, mohli sa ochutnať i torty z iných prostredí. Mnohopočetní návštevníci mali možnosť pozrieť si a ohodnotiť všetky torty. Naj tortou sa stala kulpínska torta. Inak v parku pred budovou múzea sa nachádzali stánky s rozmanitým tovarom z rôznych krajov Srbska. V defilé ulicami Kulpína účinkovali početné tanečné a spevácke skupiny, ktoré v popoludňajších hodinách na postavenom javisku návštevníkom predviedli zvyky a obyčaje zo svojho prostredia. Večerné hodiny boli venované módnej prehliadke súčasných svadobných šiat salónu Pepeljuga z Nového Sadu, po ktorej nasledoval nádherný ohňostroj a degustácia vín.
 
V pivničných miestnostiach nášho spolku bol pre hostí, ktorých sme si ako spolok pozvali, pripravený koktail. Vítanými hosťami bola päťčlenná delegácia partnerského mesta Riečka na čele so starostom Mariánom Spišiakom, ktorá do Kulpína pricestovala na trojdňovú návštevu na pozvanie nášho spolku a pri príležitosti už spomenutej manifestácie. V piatkových večerných hodinách členky spolku uvítali hostí vo svojich miestnostiach, v sobotu predpoludním hostia pobudli v Novom Sade a na petrovaradínskej pevnosti a po návrate boli návštevníkmi bohatej a dobre usporiadanej svadobnej manifestácie. V nedeľu odpoludnie, po spoločnom obede v spolkových v miestnostiach, delegácia z Riečky odcestovala späť na Slovensko.
 
Účasť nášho spolku nevystala ani keď ide o celoslovenské manifestácie tunajších Slovákov. Vo svojich stánkoch členky spolku vystavili ručné práce a ponúkali tradičné slovenské pečivá. Tak to bolo v rámci folklórneho festivalu Tancuj, tancuj v Hložanoch (29.05.) a na jarmoku usporiadanom v rámci SNS 2010 na Ulici maršala Tita v Petrovci (07.08), kde sa zúčastnili takmer všetky spolky žien pôsobiace v slovenských osadách a širšie.
 
Počas roka konali sa i spoločné posedenia žien nášho spolku a iných. K nim patrí aj večierok v priestoroch múzea 23. apríla. V spolupráci s Asociáciou novinárov bola usporiadaná výstava venovaná Vladimírovi Dorčovi a Michalovi Babinkovi a udelené diplomy za novinársku činnosť v dvoch kategóriách – za profesionálnu a neprofesionálnu činnosť. Svojou návštevou túto udalosť poctila i Anna Tomanová – Makanová, predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.
 
Keď ide o spoluprácu nášho spolku so spolkami a združeniami žien z iných prostrední, aktivita tiež nevystala.
 
Hneď na začiatku roka – 14. februára predstaviteľky spolku sa zúčastnili na batôžkovej zábave v Petrovci v priestoroch Klubu penzistov, v organizácii spolku tamojších žien, - 6. marca na ôsmomarcovskej zábave v Hložanoch, - 15. marca na výročnom zasadnutí tamojšieho spolku žien Slovenka a v apríli (19.) tiež v Hložanoch na manifestácii Kyslovka a svadobné vinše. V máji (23.) na krojovej prehliadke, ktorú usporiadal lalitský spolok žien, kulpínsky kroj predstavili Ivana a Martin Zorňanovci. Dňa 26. júna predstaviteľky spolku pobudli na Vidovdane v Maglići v tamojšom spolku žien a začiatkom augusta (2.) v Pivnici, kde sa konala posviacka diakonického domu, ktorý Pivničanom venoval jeden zahraničný pivnický rodák. V ten istý deň prebiehalo v poľovníckom dome v Kulpíne súťaženie vo varení paprikáša, v ktorom sa zúčastnili aj naše spolkárky.
 
Ženy spolku okrem uvedených aktivít boli usilovné, najmä keď ide o úpravu už spomenutých nových miestností vo vedľajšej budove v rámci poľnohospodárskeho múzea. V dňoch 30. augusta a 1. septembra bolo treba priložiť ruky, aby tieto priestory dostali úhľadný výzor. A preto všetkým, ktorí sa k tomu pričinili, patrí vďaka. K akcii nášho spolku patrí aj šitie záclon pre potreby poľnohospodárskeho múzea (11. a 12. marca) a súpis nášho inventáru (3. marca). V rámci akcie Očisťme Srbsko sa ženy spolku tiež mali k činu, čiže v júni sa zúčastnili v úprave Kulpína, keď vysádzali kvety do žardiniér a zriaďovali center svojej osady. Svoju pomoc poskytli aj v priebehu konania zápisu do osobitného voličského zoznamu slovenskej národnostnej menšiny.
 
Spolok sa zapájal aj do práce Asociácie slovenských spolkov žien, čiže zúčastnil sa v už spomenutej recitačnej súťaži v Kulpíne, v rámci SNS v organizácii promócie kníh a v iných bežných aktivitách. Pripomeňme, že sa predsedníčka Katarína Zorňanová zúčastnila vysielania Dotyky, kde prezentovala činnosť nášho spolku.
 
V roku 2010 po prvýkrát bola usporiadaná výstava čiže prezentácia pod názvom Kulpínske záhrady, záhradky a kvetinové úpravy v organizácii nášho spolku žien a MS Kulpín. Hostky boli Darija Šajin z APV a Mária Boldocká, prof. biológie na dôchodku, z Báčskeho Petrovca, ktorá prezentovala záhradky a dvory kulpínskych domácností. Návštevníci mali možnosť pokochať sa v pekných kvetinových či dvorových úpravách, ktorých bolo úhrnne 22. Prezentácia nemala súťažný ráz.
 
Spolok sa aktívne zúčastnil aj rámci projektov, prostredníctvom ktorých sa uchádzal o určité prostriedky. Tak projekt Zachovávanie raňajkovania na dedine pokrajinský Sekretariát pre prácu, zamestnávanie a rodovú rovnosť finančne podporil so 150 tisíc dinárov. V rámci projektu sa konali po tri prednášky a dielne na tému chystania raňajok na dedine a príprava tradičných pečív, ktoré sa dakedy priprávali v Kulpíne. Jedna z prednášok v rámci tohto projektu znela Dedinská turistika a miesto ženy v nej. V rámci projektu sa najprv 17. novembra konala v hostinci Aroma dielňa Stolovanie – sviatočné raňajky v Kulpíne (majitelia pripravili lepňa a krumpľovníka pre ženy) a potom 27. novembra vo svojich spolkových priestoroch ženy mali dielňu, v ktorej sa priprávali rozťahované kýfle. Záver uvedeného projektu bol stanovený na 11. decembra, keď v priestrannej pivničnej miestnosti Poľnohospodárskeho múzea predstaviteľky pozvaných spolkov žien prezentovali raňajky zo svojej osady (z Hložian, Kysáča, Pivnice, z Petrovca 4 predstavitelia – Spolok petrovských žien, Zlaté remeslá, hostinec Aróma a Kvetinárstvo Flória a pravda i náš Spolok kulpínskych žien).
 
Ďalší projekt, do ktorého sa aktívnou účasťou zapojili ženy nášho spolku bol 5. novembra v rámci dielne na tému komunikácií. Bol to časť projektu pod názvom Edukačný dom Strediska pre sociálnu prácu Báčsky Petrovec. V rámci dielne sa poukázalo na nevyhnutnú vzájomnú komunikáciu v každodennom živote a spôsoby jej realizácie.
 
V dňoch 22. až 31. novembra v Subotici prebiehala manifestácia, v rámci ktorej bola nainštalovaná výstava pod názvom Oglavak. Svojou účasťou k bohatstvu rôznorodých krojov a prikrývok hlavy nejednej národnosti či národa prispel aj náš spolok vystavením kulpínskeho kroja – presnejšie boli to párty, čepiec a fotografia niekdajšej mladuchy so sprievodným textom.
 
Náš spolok pobudol aj za hranicami, čiže na Slovensku v partnerskom meste Riečka, kde sa v dňoch 12. až 14. novembra zúčastnil osláv Dňa obce Riečka, konkrétne manifestácie Pečenia kysnutých koláčov, ktorá mala medzinárodný ráz. Zo súťažiacich Kulpín obsadil I. miesto. V mene nášho spolku v Riečke boli predsedníčka Katarína Zorňanová, Mariena Struháriková a Anna a Miroslav Zorňanovci.
 
Pripomeňme ešte, že okrem uvedených aktivít, ženy nášho spolku sa pravidelne stretali každý pondelok. Tieto stretnutia prebiehali vo voľných rozhovoroch, v plánovaní ďalších a zvažovaní realizovaných aktivít.
 
Na záver Spolok kulpínskych žien ďakuje všetkým, ktorí na akýkoľvek spôsob prispeli k jeho činnosti.
 
Tajomníčka spolku
Daniela Lačoková

Komentárov  

0 #2 pozdravĽudmila Turčányiová 2011-03-14 00:42
Milé Kulpínčanky,
srdečne pozdravujem celý spolok kulpínskych žien. Som rada, že prostredníctvom internetu viem o všetkých vašich akciách a podujatiach, ktorých sa zúčastňujete. Vašu aktivitu a širokú spoluprácu oceňujem a prajem vám veľa chuti do ďalšej vašej tvorivej práce. Zároveň sa teším na ďalšiu našu spoluprácu, ktorá mňa osobne vždy veľmi obohatí a naplňuje nielen zážitkami, ale aj entuziazmom a chuťou do života.
Ľudmila Turčányiová z Riečky
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Jaroslav Širka 2011-03-13 13:03
V texte tejto správy všimol som že prítomnosť predsedu MOMS Kulpin nie je napísaná,nie len MOMS ale aj predstavitelia penzistov,čo prichádzam do uzáveru že spolupráca nejestvuje alebo mám chybný dojem.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články