Jadžent – netradičný šport

Jadžent – netradičný šport
 
Autorom tejto dynamickej loptovej hry je profesor Janko Pavlis z Temerína. Hru autorizoval roku 1993 a v tom istom roku založil i prvý „jadžentový“ klub na svete s názvom „JP93“ so sídlom v Temerine. Názov „Jadžent“ je odvodený od „ja džentlmen“. Pred asi mesiacom v Dome Matice slovenskej a Mestskej športovej hale v Nitre Janko Pavlis konal seminár a ukážka tohto netradičného športu, ktorý spoločne hrajú muži a ženy.
 
foto
 
www.matica.sk
 
Na seminári sa zúčastnili učitelia stredných a základných škôl z Nitrianskeho samosprávneho kraja. Praktickú ukážku predviedli členovia Jadžent klubu z Temerína spolu so študentmi SPŠ stavebnej v Nitre.
 
„Jeden z mojich dôležitejších cieľov bolo zvýšiť úroveň pomeru medzi mužmi a ženami, pretože okrem toho, že spoločne súťažia, členovia toho istého tímu spolu prichádzajú na tréning a trávia viac času spoločne pred a po tréningu, čo prakticky ukázalo, že je to úplne iná atmosféra ako keď sú v klube buď len muži alebo len ženy. Samozrejme lepšia atmosféra je tam kde sú obidve pohlavia.“- uvádza Janko Pavlis v príručke o tomto športe, kde sa tiež spresňuje, že Jadžent sa môže hrať vonku aj vo vnútri, ba dokonca aj vo vode hĺbky do jedného metra.
 
Tento šport má umožniť absolútne rovnoprávne súťaženie mužov a žien. Okrem súťaženia, budú mať pôžitok zo zábavy v škole, na výletoch, pri oddychu, na plážach, na rozličných hrách v rámci firmy, medzi firmami, na zrazoch študentov a ostatných miestach kde sú muži a ženy spolu.
 
Okrem niektorých pravidiel hry „vybíjaná“, jadžent v sebe obsahuje aj elementy volejbalu, basketbalu, niektoré pravidlá hádzanej, futbalu a množstvo nových pravidiel.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články