Čaro servítok

Čaro servítok
 
MOMS vo Vojlovici-Pančeve sa uberá v nejakom inom, trochu nezvyčajnom smere. Vo svojich priestoroch organizuje nekaždodenné výstavy a programy a aj takým spôsobom sa snaží zachovávať si to slovenské. Začiatkom marca tak otvorili výstavu Čaro servítok alebo iným spôsobom povedané 1001 servítka... Do všetkých týchto podujatí a programov boli zapojené aj vojlovické deti, ktoré vernisáž obohatili vlastnými výtvormi pre svoje mamy ako aj spevom.
 
foto
 
Vystúpenie detí z detskej besiedky
 
Od otvárania múzea Tradičného odevu a náradia (28. marca 2010) za uplynulý rok vo vojlovickom Matičnom dome dosť toho bolo realizované. Usporiadaná bola výstava Bibiany zo Slovenskej republiky a v rámci Tereziných dní bola otvorená výstava pod názvom Štetcová klenotnica v tieni, na ktorej svetlo sveta uzreli obrazy vojlovických maliarov, ktoré roky stáli v tieni. Vlani podjeseň v spolupráci s cirkevným zborom bola zorganizovaná výstava Biblií, pod názvom Biblia, kniha kníh. Nasledovala výstava plodov zeme a začiatkom marca bola otvorená výstava Čaro servítok alebo iným spôsobom povedané 1001 servítka...
 
foto
 
Do všetkých uvedených podujatí a programov boli zapojené aj vojlovické deti, ktoré pravidelne chodievajú na vyučovanie náboženstva. K poslednej výstave sa pričinili tak, že najprv na vojlovickej fare v kreatívnej dielni vyrábali šatky a vázičky pre svoje mamy ku Dňu žien. Tieto ich umelecké diela tiež boli prezentované na výstave v matičných miestnostiach.
 
foto
 
Kreatívna dielňa detí vo farských priestoroch
 
Výstava Čaro servítok bola otvorená v nedeľu 6. marca. Venovaná bola ženám a zoskupila aj také servítky, ktoré zbierali ešte naše mami, potom z detstva zachované naše trochu novšie zbierky ako aj súčasné. Okrem servítok boli tu aj staré šálky a maľované taniere.
 
foto
 
Na začiatku programu prítomným sa prihovoril predseda MOMS-u vo Vojlovici Michal Marko. Nasledovalo pásmo, v ktorom vystúpili deti s prednesom básní a piesní. Program moderovala nádejná mládežníčka Ivana Topićová. Organizátori sa zhodli, aby výstavu otvorila jedna z matiek, a bola to Lýdia Bešková.
 
Vcelku: krásny nedeľný večierok, ktorý potešil každú ženu...
 
Marína Hríbová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články