Katarína Melegová – Melichová u Milana Vetráka

Katarína Melegová – Melichová u Milana Vetráka
 
Nový predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák rokoval 14. marca 2011 s predsedníčkou Matice slovenskej v Srbsku Katarínou Melegovou-Melichovou. Predstavitelia oboch inštitúcií prejavili záujem nadviazať na doterajšiu vzájomnú spoluprácu.
 
ÚSŽZ má záujem podporovať aktivity Matice slovenskej v Srbsku ako inštitúcie zriadenej na účely zachovania národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov v Srbsku a venovať pozornosť aktuálnym problémom slovenskej menšiny v Srbsku, osobitne vo Vojvodine. Hlavnými témami pracovného rokovania boli vzdelávanie a školstvo, migrácia, vydávanie osvedčení o postavení Slováka žijúceho v zahraničí a úspešné dokončenie projektov, ktoré boli schválené v predchádzajúcom období. K. Melegová-Melichová poukázala na neutešenú skutočnosť radikálneho zníženia počtu osôb hlásiacich sa k slovenskej národnosti, ktorých bolo na poslednom sčítaní obyvateľstva spred desiatich rokov už len 59 000 osôb (na začiatku 20. storočia to bolo 120 000 osôb), a po sčítaní, ktoré bude koncom bežného roka, sa ich predpokladá ešte menej. S tým súvisí aj úbytok detí v slovenských školách vo Vojvodine, znepokojujúcimi sú rovnako nepriaznivá veková skladba obyvateľstva a zlá hospodárska situácia v krajine.
 
To má významný dopad na migráciu našich krajanov na Slovensko, čo dokazujú aj štatistiky ÚSŽZ, keď žiadatelia zo Srbska bezkonkurenčne vedú v počte žiadostí o udelenie osvedčenia potvrdzujúceho postavenie Slováka v zahraničí (k 28. 2. 2011 bolo z celkového počtu 4 471 vydaných osvedčení 3 187 zo Srbska). Udelenie osvedčenia znamená automaticky povolenie na prechodný pobyt a povolenie na zamestnanie na Slovensku.
 
Diskusia sa viedla aj o dokončení projektov, ktoré ÚSŽZ podporil z dotačného systému v predchádzajúcich rokoch. Ide predovšetkým o dokončenie rekonštrukcie Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci, na ktorý Slovenská republika prispela sumou 213 000 EUR, dokončenie rekonštrukcie domu Matice slovenskej v Srbsku a ďalšie investičné projekty. K. Melegová-Melichová pozvala M. Vetráka na návštevu Vojvodiny v najbližšom čase, aby diskutovali priamo na mieste so všetkými zainteresovanými partnermi o možnostiach spolupráce v duchu novej koncepcie, ktorú predseda ÚSŽZ prezentoval pri svojom nástupe do funkcie.
 
http://www.uszz.sk/

Komentárov  

+4 #1 Krivak Jan 2011-03-22 13:26
Saradnja Matice Slovačke u Srbiji i USŽZ je veoma dobra, pa i navedeni višegodišnji projekti ali:
1. Zašto trošiti pare za rekonstrukciju gimnazije, kada o tome po definiciji, treba da vode brigu nadležne institucije u državi.
2. Shodno tome spomenute institucije moraju i da učestvuju sa novčanim sredstvima u održavanju objekata.
3. Bolje je utrošiti novac u projekte koji obezbeđuju radna mesta Slovacima na Vojvođanskim prostorima.
4. Zanči, da ubuduće treba odobravati što više projekata koji su profitabilni i poboljšavaju materijalno stanje Vojvođanskih Slovaka.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články