Vysoké podzemné vody v Kysáči

22. marec - Svetový deň vôd
 
Vysoké podzemné vody v Kysáči
 
Vysoké podzemné vody roky trápia Kysáčanov. Problém je natoľko vypuklý, že zamokrená pôda nielenže sťažuje obrábanie, lež dokonca v posledných rokoch na početných výmerov úroda sa z polí vôbec nedala zvážať. V minulej jeseni takých bolo najprv asi 500 neskôr až 1000 ha. Keď sa to znásobí s možným ziskom asi 1000 €/ha, celková škoda sa môže vyčísliť na milión EUR- odhadujú v Združení poľnohospodárov Kysáča.
 
foto
 
„Pred 26 rokmi v Kysáči bola komasácia, v ktorej Kysáčanom bolo odňatých okolo 40 ha na kopanie kanálov. Tie však dodnes neboli urobené“ - hovorí predseda Komisie pre vody Združenia poľnohospodárov Kysáča Ján Pavla a dodáva, že iba po početných žiadostiach, sťažnostiach, intervenciách... práce sa pohli z mŕtveho bodu: začalo sa s kopaním kanálov. Denne sleduje situáciu v súvislosti s hladinou podzemných vôd ako aj priebeh zemných prác v chotári a hodnotí, že sú efekty viditeľné, avšak nie aj na sto percent účinné.
 
Podľa slov Jána Pavlu úhrada škôd je komplikovaná. Za minulý rok dokonca až nemožná a Kysáčania prípadne budú oslobodení iba platenia dane, čo činí zo 20 EUR z hektára.
 
foto
 
„Kanalizácia pláva ulicami Kysáča“ – upozorňuje funkcionár Slovenskej strany Ľubor Stupavský. Toto svoje tvrdenie zakladá na skutočnosti, že sú pouličné kanály nefunkčné, keďže nezabezpečujú odvádzanie vody a fekálne žumpy sú podľa jeho názoru systémom spojených nádob poviazané s pouličnými jarkami. „O tom svedčia aj riasy a barinné trávy, ktoré rastú iba vo výrazne znečistených vodách“ – tvrdí Ľubor Stupavský a na tento problém ešte skôr upozornil aj novinárov na tlačovej konferencii zvolanej pred niekoľkými mesiacmi.
 
foto
 
Podľa správy OSN s názvom Chorá voda, zverejnenej pri príležitosti Svetového dňa vody, je znečistená voda priamo alebo nepriamo zodpovedná za bezmála 4 percent všetkých prípadov úmrtia ľudí na planéte Zem. Viac ľudí zomiera na svete na následky konzumácie znečistenej vody než v dôsledku násilností akéhokoľvek druhu vrátane vojen.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Kisacani-ne-veruju-o becanjima-politicaraGuest 2011-03-27 15:18
:Pinch: KISAČANI NE VERUJU OBEĆANJIMA POLITIČARA


021.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články