HUCH v Ochotníckom divadle KIS Kysáč

HUCH v Ochotníckom divadle KIS Kysáč
 
V Pivnici v rámci prebiehajúceho 17. ročníka festivalu DIDA 2011 v piatok 1. apríla so začiatkom o 18:00 vystúpi Ochotnícke divadlo KIS – Kysáč s predlohou HUCH autora a režiséra Jána Privizera.. Kysáčski ochotníci mali premiéru tohto predstavenia pre dospievajúce deti a stále dorastajúcich rodičov v sobotu 26. marca 2011 vo veľkej sále Kultúrno-informačného strediska Kysáč.
 
foto
 
(Foto Michal Ďurovka)
 
Svojráznu súčasnú paródiu na klasickú Červenú čiapočku, v podobe veršovanej hry hravo a vtipne ožili ôsmaci a stredoškoláci: Vladimír Surový (Otec), Svetlana Chrťanová (Fiala), Denisa Miháľová (Čiapočka), Tatiana Klinková (Perlička), Svetlana Gašková (Suseda a rušňovodič), Ivan Privizer (Vlk) a Branislav Čeman (Vĺčik). K predstaveniu prispeli i zvukári Filip Žabka a Daniel Kulík a svetlár Vladimír Chrťan. Scénografom bol Nenad Leskovac a kostýmy si zvolili spoločne. Techniku mali na starosti: Miroslav Chrťan, Janko Chrťan, Pavel Surový, Ján Kohút, Dušan Francisty, Ondrej Gaško a Ondrej Srnka. Pod produkciu sa podpísala: Anna Chrťanová Leskovac.
 
foto
 
foto
 
Ako sa zrodilo predstavenie HUCH povedal autor a režisér Ján Privizer: - Samotná predloha vznikla asi pred dvomi-tromi rokmi, pôvodne ako konferans pre Festival Zlatá brána. Každý rok keď robíme Zlatú bránu tak robím konferans, buď dramaturgiu určitej predlohy, rozprávky alebo sa usilujem niečo vymyslieť, prispôsobiť a to zväčša trvá od 30 do 40 minút, a proste mi je ľúto že toľko energie je vložené do toho všetkého aby sa to pripravilo a vystúpi sa iba raz počas festivalu a samým tým to aj padne do vody. Tak som sa rozhodol z jednej tej konferanse urobiť predlohu pre divadelné predstavenie. Usiloval som sa aby na nejaký spôsob pobavilo divákov ale v každom prípade aby nechalo aj určitý odkaz. Oslovila ma skutočnosť, že narastajúcim generáciám hranica dospievania, ako duchovná tak i fyzická sa znižuje, čo je pokrok v individuálnom sebapoznaní. Ale, často krát aj osudný kamienok v ďalšom prežití života. Ďakujúc sprístupnením informáciám, dnes mladí vedia omnoho viacej ako ich rodičia, ale často život žijú chvíľku pre nasledovnú chvíľku, čo rezultuje tehotenstvom. Viete o tom, že v Srbsku počas priebehu jedného roka sa uskutoční 200000 vyvolaných potratov a z toho 7000 u dievčat od 15 do 19 rokov čo ponecháva nielen duševné následky, ale i neplodnosť žien.
 
V tomto predstavení som chcel poukázať ako to potom dopadne aj v rámci rodiny, poukázať na vzťahy medzi deťmi, rodičmi, lebo veľakrát nenachádzajú spoločný jazyk. Najhoršie v tom je že medzi sebou vôbec nekomunikujú, nerozprávajú sa o tých každodenných problémoch ich dorastania, a zrazu sme svedkami aký vie byť život nemilosrdný...
 
Text a foto Michal Ďurovka

Komentárov  

+2 #2 HUCH najlepšíGuest 2011-04-04 09:34
:cheer: Na záverečnom večierku 17.festivalu DIDA 2011 včera večer v Pivnici odborná porota udelila prvú cenu kysáčskym ochotníkom a predstaveniu HUCH autora a režiséra Jána Privizera
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 pozdravĽudmila Turčányiová 2011-04-01 00:21
Milí mladí divadelníci,
som rada, že robíte radosť svojou aktivitou mnohým ďalším ľuďom.Prajem vám veľa úspechov, chuť do práce a snáď sa uvidíme aj u nás na Slovensku. bude mi veľkýn potešením.
S pozdravom
Ľudmila Turčányiová z Riečky
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články