Aprilili

Aprilili
 
Prvý aprílový deň je po celom svete známy ako čas žartíkov. Žartuje sa nevážne, polovážne alebo aj takmer vážne. Zažartovať vedia aj seriózne informačné služby a vymyslenou mylnou informáciou nechajú 'napáliť' množstvo ľudí. Britská BBC tak odvysielala ešte v ďalekom roku 1957 v programe Panoráma zábery na švajčiarsku rodinu, oberajúcu špagety zo stromu. Diváci sa dozvedeli, že vďaka miernej zime bola úroda mimoriadne bohatá.
 
foto
 
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK
 
Keďže špagety neboli v Británii v tom čase bežným jedlom, na prvoaprílový žart naleteli tisíce divákov. Mnohí od televízie žiadali radu, ako vypestovať vlastný špagetový strom. Odpoveď sa niesla v duchu 1. apríla - vezmite špagetu, zasaďte ju do konzervy s rajčinovou omáčkou a dúfajte v najlepšie.
 
V roku 1992 Bill Clinton smeroval k prvému termínu v Bielom dome, no prvého apríla získal vážneho súpera. Verejnoprávne rádio NPR oznámilo, že kandidatúru ohlásil i Richard Nixon, ktorý musel v roku 1974 pre aféru Watergate odstúpiť. "Neurobil som nič zlé a už to znova neurobím," povedal imitátor hlasom Nixona. Do rádia okamžite telefonovali desiatky rozhorčených poslucháčov, takže rádio muselo priznať, že ide o žart.
 
Informácie čerpané z http://spravy.pravda.sk

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články