V. schôdza NRSNM

V. schôdza NRSNM
 
V poradí piete zasadnutie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) sa uskutočnilo dnes popoludní v Kysáči. O jeho priebehu stručne a jednou vetou možno povedať: nebyť dvoch poslancov z radu tvrdej opozície, prebiehalo by bez problémov, monotónne. Viac-menej a takmer bez žiadnej pripomienky, návrhu či konštruktívnej kritiky boli schválené všetky body rokovacieho programu. Či je to však dobre alebo nie? Dobre je keď sme jednomyseľní a svorní. Avšak pokora a krotkosť niekedy vedia vyústiť do úplnej apatie a to zasa pomaly ale iste môže spieť k zániku.
 
foto
 
Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová a podpredsedovia Zuzana Lenhartová, Vladimír Valentík a Ján Majorský
 
Treba kritizovať, napomínať a nedať sa učičíkať sľubmi či konštatáciami tipu: „Tu sa nedá nič meniť, tak to musí byť...“ Avšak netreba ani kritizovať každý krok, každý skutok, každé slovo a to za každú cenu. Iba preto, aby bolo počuť môj hlas, aby sa vedelo, že som zásadne proti.
 
Iste. Kritiky boli, nie všetky však konštruktívne a nie vždy opodstatnené, avšak boli aj nastolené nanajvýš pálčivé témy či dilemy: Komu zodpovedá NRSNM za chyby, porušovania zákonov, ba dokonca aj prehrešky voči samotným tunajším Slovákom, za ktorých vlastne aj pracuje alebo by aspoň pracovať mala. Keďže následne, po položenej otázke, bola daná aj odpoveď: že nikomu, vtedy jeden z tých dvoch tvrdých opozičných poslancov, Ľubor Stupavský uzavrel, že pravdy a spravodlivosti sa budú dožadovať (vystupoval v mene Slovenskej strany) na súde. Táto výstraha sa vzťahovala na voľbu riaditeľa NVU Hlas Ľudu, ktorý bol podľa jeho mienky nelegálne zvolený.
 
Takáto diskusia, do ktorej sa aktívne zapájal aj druhý člen Slovenskej strany Ján Paul, sa viedla v rámci bodov o vlaňajšej výročnej správe a tohtoročných plánoch NVU Hlas ľudu. Obaja predstavitelia Slovenskej strany upozorňovali na to, že náklad novín klesá a obviňovali vedenie za cenzúru. Tiež poznamenali, že je absurdom schvaľovať plán práce na bežný rok v takmer jeho polovici.
 
Zo 17-mi hlasmi ZA, 2-mi PROTI a dvomi-tromi zdržanými, boli schválené aj návrhy na predsedov Správnej a Dozornej rady NVU Hlas ľudu. Za politiku redigovania nášho jediného slovenského týždenníka budú - viac než ostatní členovia dvoch uvedených orgánov, zodpovední Pavel Zima a Juraj Červenák.
 
foto
 
Keď ide o rokovacie body týkajúce sa Fondu pre vydavateľskú činnosť „Slovenské tlačené slovo“ za rok 2010 ako aj schvaľovania programu práce na tento rok, táto časť schôdze takmer hladko prebiehala. Peňazí je vraj málo a s tým málo sa musí nanajvýš rozumne nakladať.
 
Novinka, ktorú výborníci Národnostnej rady dnes schválili, je vytvorenie Ročnej ceny Anny Nemogovej - Kolárovej za najlepší mediálny príspevok o slovenskej národnosti vo Vojvodine.
 
Pod bodom „rôzne“, avšak na podnet Ľubora Stupavského a Jána Paula, ktorí žiadali rozšírenie rokovacieho programu o 8 bodov, medzi iným aj o bod: Symboly Slovákov v Srbsku (všetky návrhy im boli zamietnuté), predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová - Melichová pripomenula, že práca v súvislosti s našimi národnostnými symbolmi zostala nedokončená a spresnila, že by sme si ešte mali zvoliť hymnu. O tejto téme sa bude hovoriť na nasledujúcej schôdzi.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #3 re: aj ma je hanbaViera Benková 2011-04-18 04:17
Pred niekoľkými rokmi sa aj dr. Kmeť a Paľo Bohuš chytili sa za prsty, vadili a jeden na druhého "gadne" mrkali, teraz je na rade vari Hronec s Boldockým a potom kto?...radšej by písali a oprávali vlastné chyby... nemajú inú robotu len vynášať svoje špinavé veci von a keby svoje, ale naše a za to bol pán Hronec platený,mal plat tiež i za opravy, redigovanie a úpravu kníh, a teraz to vynáša von!? Ak to nechcel robiť , tak prečo robil?A HL na čele so šéfredaktorom si vôbec vážne nezačal, iba sa namočil..veď tie vady a zvady patria na stránky Nového života a nie týždenníka, ale ke´d si redakcia neuvážila, hádam raz zváži čo sa dopustila!....pozdra vujem múdrych rozvážnych ľudí ale ke´d si vypierame svoje šaty tak pridbajme aby sme sa veľmi nezašpinili, s pozdravom Viera Benková?
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 trepes hlupostiej Slovak 2011-04-16 22:03
Naša národnostna rada je jedna a jedina, ty to slovak dobre netrrzumieš... A Paľo Bohuš, bude mať svoju uličku hoci aj vo Vojlovici, alebo mozno skorej v Juznom srbsku,Surdulici, ak Vito Hronec s tzm bude suhlasit...
A stupavk&y nak vela nerozprava... Starsne je ked sa volakto zajvi ako slovak permanentne uz poslednych sests mesiacov...
Nije ani jemu lahko...
A este volôaco:
Katarina Melegova ma pravdu - Len nam este hymna načim... Navrhujem abz to Bolo v Júli....
S pozdravom
podunajsky SDlovak
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 aj ma je hanbadobrý Slovák 2011-04-16 21:55
Pani redaktorka Pucovská,
vo svojej správe máte zopár genitývových chýb, napr... po druhé neiformujete o tom, že bola vzdaná česť dvom zosnulým členom našej rady... Ostatné je v poriadku, dávnejšie nás najkrajšie klamú naši... Aj jogurt ak je zo Silbašu, tak je najchutnejší... Ak sme spolu a svorní... Keď ide o týždenník Hlas ľudu, tak tu netreba veľa mrhať času - Mišo Ďuga to dobre robí, na náš mlyn, len Sama Boldockého neuverejňuje. Nechápete to dobre, vážení, nejde o náklad HL, ale o jednomyselnosť a našu všeobecnú dobromyselnosť. Mne to ani súdruh Tito tak dobre nerobil...
Kedy bude už raz tá nasledujúca schôdza slovenského parlamentu, aby sa na nej zúčastnil aj minister Rasim Ljajić?! Hroncovi v každom prípade treba zakázať vstup do Petrovca, ale nie aj do dejín... Boldockému treba umiožniť nech aj ďalej hovorí po svojom, ale nie aj veľmi lokálne, ak sa spolu s nami chce dostať na Európsky cintorín... A Paľo Bohuš - dodnes nemá ani slepú uličku vo svojom rurálnom stredisku. Hanba na štvorec, možno ho Petrovec naozaj nechcel...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články