Ochudobnená Vojvodina

Ochudobnená Vojvodina
 
Predseda vojvodinského parlamentu Šandor Egereši vyhlásil, že k ochudobňovaniu Vojvodiny, ale aj celého Srbska dochádza následkom zhubnej centralistickej politiky, a nie iba globálnej ekonomickej krízy. Toto tvrdenie podložil i najnovšími ukazovateľmi vypracovanými republikovým Ministerstvom práce a sociálnej politiky, podľa ktorých je vo Vojvodine dvojnásobne viac obyvateľov zaradených do kategórie chudobných než v centrálnom Srbsku.
 
foto
 
Pozor rovina!
 
Egereši mieni, že je decentralizácia jedinou správnou cestou na vymanenie sa z hlbokej sociálno-ekonomickej krízy. V interview pre novosadské noviny Dnevnik zhodnotil, že je podľa týchto štatistických ukazovateľov, vo Vojvodine až trikrát viac osôb zaradených do kategórie chudobných než v Belehrade. Podľa názoru Šandora Egerešiho toto nesporne svedčí o úpadku Vojvodiny, ktorá viac nielenže nepredstavuje najvyspelejšiu časť Srbska, lež naopak, je jeho najviac ochudobnenou časťou.
 
Vedomí takejto nepriaznivej situácie predseda vojvodinského parlamentu inicioval vynášanie národnej a pokrajinskej stratégie pre boj proti chudobe. Mieni, že sa táto stratégia musí vypracovať súrnym postupom.

Komentárov  

+1 #1 Evo moj prispevok ako dvokaz ochudobneniu VOJVODINJan 2011-05-04 16:39
Ekonomija ponedeljak, 02 maj 2011 11:48 Prema upravo objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u opštini Stara Pazova najniža je u Vojvodini i treća najniža u celoj Srbiji. Prosečna plata u Staroj Pazovi u martu je iznosila 23.995 dinara, a niži prosek je samo u opštinama Knjaževac i Bela Palanka. Prosečna plata u Srbiji u martu je bila 35.777 dinara, što je skoro 50% više od prosečne plate u našoj opštini. U komšijskoj inđijskoj opštini, prosečna plata je veća za skoro 5.000 dinara, dok su najveće plate u Beogradu (44.345), Novom Sadu (43.215) i Kosjeriću (42.157 dinara). Zvuči neverovatno da opština sa jednim od najvećih privrednih potencijala ima najnižu visinu prosečne zarade, zajedno sa najnerazvijenijim opštinama u zemlji, ali to je u najvećoj meri posledica pogrešnog odabira investitora u prethodnom periodu. Potencijalnim investitorima je pre svega obećavana jeftina radna snaga, a ne stručnost i kvalitet radnika, pa je najviše zbog toga došlo do neobične situacije, da u našoj opštini procenat zaposlenih građana bude među najvišima, a visina zarade među najnižima u Srbiji. Prema podacima Udruženja za zaštitu potrošača, minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u martu je iznosila čak 50.000 dinara, što znači da većina građana naše opštine živi ispod, ili na samoj granici siromaštva.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články