Regionálna konferencia o práci a postavení žien v cirkvi a spoločnosti

V Kovačici 06. - 08. mája
 
Regionálna konferencia o práci a postavení žien v cirkvi a spoločnosti
 
V organizácii oddelenia pre prácu žien WICAS LWF (Oddelenie pre ženy v cirkvi a spoločnosti Svetového luteránskeho zväzu), včera sa v Kovačici začala trojdňová konferencia pre región Strednej a Východnej Európy pod názvom Vyzvanie luteránskeho spoločenstva v Európe k celkovej rodovej rovnosti.
 
foto
 
Organizáciu konferencie na starosti má regionálna koordinátorka WICAS Mgr. Anna Petrák a monitorovanie konferencie ako aj sprostredkovanie skúseností z tejto oblasti z iných regiónov, na seba prebrala vedúca WICAS Dr. Elaine Neuenfeld. Na konferencii sa zúčastňujú vedúce pre prácu žien v cirkvách z Ruska, Poľska, Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska a Chorvátska.
 
foto
 
Na začiatku konferencie odznela prednáška Mgr. Daniely Horinkovej zo Slovenska na tému Teológia a rodová perspektíva v protestantskom kontexte. Účastníčkam konferencie sa dnes prihovoril aj biskup SEAVC v Srbsku Mgr. Samuel Vrbovský.
 
Mgr. Anna Petrák, farárka z Kovačice, bola zvolená za regionálnu koordinátorku pre Strednú a Východnú Európu WICAS LWF v roku 2007 vo Varšave.
 
Na konferencii LWF WICAS pre región strednej a východnej Európy v sobotu 07. mája bola zvolená nová regionálna koordinátorka pre prácu so ženami. Po Mgr. Anne Petrák zo SEAVC v Srbsku novou koordinátorkou sa stala AGNIESZKA GODFREJÓW - TARNOGÓRSKA z Evanjelickej Luteránskej cirkvi v Poľsku. Zvolená je na dobu 3 roky.
 
Na konferencii tiež bolo dohodnuté nasledujúce regionálne stretnutie už na budúci rok. Určené boli i hlavné témy a definované najpálčivejšie problémy postavenia žien v cirkvi a spoločnosti.
 
Práca konferencie sa niesla v znamení dôležitého jubilea pre Evanjelickú cirkev, ktoré oslávime v roku 2017 a v ktorom si pripomenieme 500 rokov od vyvesenia 95 výpovedí Dr. Martina Luthera proti predávaniu odpustkov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články