My o nás a z internetového portálu Slováci vo svete

My o nás a z internetového portálu Slováci vo svete
 
Zo Svetového združenia Slovákov v zahraničí nám blahoželali k tretiemu výročiu tejto webovej stránky a na ich portáli www.slovacivosvete.sk uverejnili takýto článok: Pred tromi rokmi vo Vojvodine v Srbsku, konkrétne v Kulpíne vznikla webová stránka www.kulpin.net. Združili sa 17 - ročná kreatívna mladosť a vyše 20 - ročná novinárska skúsenosť, začali snovať plány, potom spočítali peniaze, vysúkali rukávy a dali sa do roboty.
 
 
Celú dovolenku a jarné prázdniny strávili zahrabaní v množstve papierov, z ktorých prepisovali údaje a vnášali do počítača. Keď už bolo zrejmé, že snaha nebola márna, Martin vyprázdnil svoju pokladničku a v USA zakúpil internetový priestor. Vďaka začiatočnému entuziazmu a potom aj veľkej húževnatosti jej tvorcov, táto stránka aj po troch rokoch úspešne funguje. Dizajn a technickú časť práce si zobral na svoje plecia vtedy ešte stredoškolák Martin (teraz študent na Technickej fakulte v Novom Sade) a tú novinársku mama Katarína, redaktorka Programu v slovenskej reči Rádia Nový Sad.
 
Po prvých troch experimentálnych mesiacoch, nasadili tempo: každý deň - a to takmer bez výnimky, aspoň jeden nový článok. Dodnes ich na stránku vniesli asi 1500. Návštevníci si ich všetky môžu prečítať na hlavnej – titulnej strane alebo v jednotlivých okienkach či v archíve.
 
Katarína a Martin Pucovskovci každodenne už tri roky svoj voľný čas venúvajú tomuto zvláštnemu internetového portálu. Voľné dni prakticky ani nemajú, a aj na dovolenky odchádzajú s notebookom. Prostredníctvom Internetu sú v kontakte každodenne, bez ohľadu kde sa nachádzajú. Jediný opravdivý oddych Martin mal iba počas maturitnej exkurzie, keď jeho záväzky prevzal otec Vladimír, inžinier elektrotechniky a starší brat Vladimír, inžinier strojníctva a študent doktorandských štúdií.
 
Píšu prevažne o Slovákoch v Srbsku, ale aj všeobecne o Slovákoch na všetkých svetových končinách ako aj všetkom tom, čo sa týka Slovákov, Srbov, Srbska, Slovenska... Prispievateľmi sú im novinári, fotografi, profesori, historici, kňazi, spisovatelia...Všetci ochotne a zdarma.
 
Internetový portál www.kulpin.net je neoficiálna a nezávislá webová stránka spustená 1. mája 2008 z vlastnej iniciatívy, prácou a prostriedkami majiteľov stránky. Po troch rokoch eviduje návštevníkov z 37 krajín, najviac návštev je zo Srbska vyše 2000 mesačne a zo Slovenska vyše 1500. Potom už nasledujú Kanada, Nemecko, Austrália, Česko, USA, Anglicko, Rumunsko...
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články