Deň mladosti

Deň mladosti
 
Na plató pred Múzeom juhoslovanských dejín odovzdaním štafetového kolíka a umeleckým programom početní ctitelia Josipa Broza Tita si pripomenuli 25. máj, ktorý sa v SFRJ oslavoval ako Deň mladosti a narodeniny súdruha Tita. Do Domu kvetov v Belehrade, kde sa nachádza Titova hrobka „súdružky“ a „súdruhovia“ priniesli štafetové kolíky z bývalých juhoslovanských republík.
 
foto
 
Zhromaždeným ctiteľom osobnosti a diela bývalého prezidenta SFRJ sa prihovoril predseda Komunistickej strany Srbska a Titov vnuk Josip Joška Broz, ktorý prisahal, že bude bojovať za lepší život občanov Srbska. Zábavný program sa začal niekdajšou hymnou SFRJ Hej Slovania.
 
Vydavateľstvo Úradný vestník z Belehradu pri príležitosti dnešného dňa vydalo memoárové dielo „S Titom po svete“ Predraga Lalevića, ktorý bol 16 rokov osobným lekárom niekdajšieho prezidenta SFR Juhoslávie Josipa Broza Tita.
 
foto
 
Mládež Mestského výboru Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny v Zrenjanine zorganizovala ústrednú akciu osláv 25. mája - niekdajšieho Dňa mladosti, na ktorých si zaspomínali na časy v ktorých, ako povedali, ľudia v našej krajine mali väčšie práva než ich máme dnes.

Komentárov  

+6 #1 Prijatelj 2011-05-26 06:26
Istine radi, tada smo imali pasos, koji je bio najskuplji u Evropi ne crnom trzistu (ko ga je imao bio je "covek sveta"). Bio je skup jer nam je zemlja bila cenjena.
Imali smo mir, Djerdap (sada nam nedostaju jos 3 Djerdapa)...
Licno sam i slucajno, prolazio pored Tita, 2 puta polovinom sedamdesetih godina u Beogradu (jednom na Slaviji, drugi put na terazijama, a bio sam nemarno obucen, u farmerkama (pocepanim), sa dugom kosom...
Standard je tada bio dobar za 95 % stanovnistva.
Licni sam svedok tog vremena i ne tereba niko nista da mi prica i objasnjava.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články