Mladić

Mladić
 
Dnes 26. 05. 2011 skoro ráno tu blízko nás, v dedinke Lazarevo neďaleko Zrenjaninu chytili najhľadanejšieho muža v Európe. Ratko Mladić sa skrýval 16 rokov, naposledy v dome svojho bratanca. Na úteku používal meno Milorad Komadić. Meno si zvolil veľmi dôvtipne - bez prvých štyroch písmen znie ako Radko Madić. V roku 2002 bol vypísaný zatykač na Ratka Mladića a Radovana Karadžića a za informácie o nich alebo zatknutie bola ponúknutá úhrada 5 miliónov dolárov.
 
foto
 
(AP Photo/Sava Radovanović)
 
Bývalého bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžića, ktorý je vo väzení v Haagu, mrzí, že generál jeho armády Ratko Mladić stratil slobodu. Okrem smútku Karadžić vyjadril aj nádej, že spolu s Mladićom dokážu odhaliť pravdu o tom, čo sa stalo v Bosne.
 
Karadžića zadržali v roku 2008 v Belehrade. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu ho obvinil z vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1992-1995 počas vojny v Bosne. Proces sa začal v októbri 2009. Medzi najzávažnejšie obvinenia, ktorým čelí tak Mladić ako aj Karadžić, patrí ich vedúca úloha v 44-mesačnom obliehaní Sarajeva, počas ktorého zahynulo 10 000 ľudí, a pri srebrenickej masakre z júla 1995, pri ktorej zomrelo 8000 moslimských mužov a chlapcov.
 
Z obvinených vojnových zločincov na slobode je ešte Goran Hadžič, posledný významný hľadaný vojnový zločinec z čias juhoslovanských vojen. V polovici 90. rokov pôsobil ako politický vodca odštiepeneckých Srbov v Chorvátsku. Obvinený je z vrážd, mučení a deportácií nesrbského obyvateľstva.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články