Keksalo aj na Slovensku

Keksalo aj na Slovensku
 
Kulpínska stránka patrí medzi tie, ktoré takmer denne navštevujeme. Zaujíma nás čo sa deje v dedine, kde sa narodil aj môj manžel a z ktorej pochádza rodina mojej svokry Zuzany Trpinskej, vydatej do Sabov pôvodom z Kysáča. K veciam, ktoré si priniesla z rodnej dediny mala silný citový vzťah. Medzi tie patrilo aj železo na keksy, o ktorom píše pani Božka z Austrálie. Na Slovensku sa forma na keksy nedala kúpiť, ale šikovní muži si našu, už niekoľko desaťročí starú železnú formu odkreslili a potajomky v továrni vyrobili.
 
foto
 
O Kulpíne som počúvala často a rada, čo tešilo najmä moju svokru. Jej vzťah k rodnej dedine bol taký silný, že všetko čo malo príchuť Kulpína bolo pre ňu posvätné. Z jej rozprávanie sme poznali celé príbuzenstvo do najhlbšieho kolena, presne pomenovala nielen rodinné väzby, susedov, všetky „mamičky“, zvyky, ale nám vyrozprávala aj rôzne rodinné príbehy.
 
K veciam, ktoré si priniesla z rodnej dediny mala silný citový vzťah. Medzi tie patrilo aj železo na keksy, o ktorom píše pani Božka z Austrálie. Nám, a neskôr aj našim deťom piekla „keksy z Juhoslávie“, tak sme tomu na vzhľad peknému, nezvyklému, jemnému a veľmi chutnému pečivu hovorili.
 
Keď som chcela potešiť naše deti, príbuzenstvo, či niečím obdarovať známych, napiekla som keksy. Čudovaniu a otázkam nebolo konca kraja - odkiaľ je to pečivo a kde ho predávajú? Na Slovensku sa forma na keksy nedala kúpiť, ale šikovní muži si našu, už niekoľko desaťročí starú železnú formu odkreslili a potajomky v továrni vyrobili. Veľkosť zdvojnásobili a formu napojili na elektriku.
 
Po smrti našej starej mamy zostali v rodine dve formy, jedna je u nás v Prievidzi a druhá vo Vrútkach u mojej sestry. Tá si pôvodný recept vylepšila pridaním príchutí – mletých orechov, či škorice alebo kakaa. V našej rodine sa pečú na plynovom šporáku podľa pôvodného receptu starej mamy. Ten pôvodný a dobrý nemeníme, hoci mnohí naši známi si keksy natierajú džemom či šľahačkou.
 
V recepte urobím zmenu len vtedy, keď pečiem keksy pre vnučku a miesto obyčajnej hladkej múky používam bezlepkovú. Keksy sú od klasických na nerozoznanie. Vyskúšaný mám aj recept pre alergika (vnuka), keď namiesto klasickej smotany použijem šľahačkovú smotanu bez laktózy.
 
Recept na keksy si naša stará mama, ako sme jej všetci hovorili, priniesla z Kulpína a dodnes ho dodržiavame:
1 rastlinné maslo Hera;
500 g práškového cukru;
1 balíček vanilkového cukru;
4 vajíčka;
1 kg hladkej múky;
1 a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny;
1/2 litra sladkej smotany.
 
Postup: Maslo na slabom ohni roztopiť, odložiť z ohňa a pridať osiaty cukor a vanilku. Dobre vymiešať, pridať vajíčka a rozmiešať. Postupne striedavo pridávať smotanu a múku zmiešanú so sódou. Hmotu dobre vymiešať varechou (nie rukami) a ak treba pridať trochu múky. Cesto vypracovať na vláčne a nie veľmi tuhé. Formu rozohriať, malou lyžičkou ukladať dve kôpky cesta do formy a iba občas slabo natrieť formu olejom. Pri pečení formu obracať. Z celej dávky sa urobí asi 240 -250 kusov.
 
Keksíky sú krásne, prepečené, okrúhle s bielymi končekmi. Ak pečiem keksy z celej dávky je to zdĺhavá práca. Pečiem radšej zo štvrtinovej dávky a častejšie, striedavo pre alergikov a zdravých. Pečivo sa práve pre zdĺhavú robotu neujalo v ostatnom príbuzenstve, ale u nás je to jedno z najobľúbenejších a zároveň je aj spomienkou na našu starú mamu, ktorá zo svojho rodiska priniesla takúto „raritu“ pre svoje vnúčatá.
 
Na Slovensku je v tejto dobe možné kúpiť waflovačku, z ktorej sú keksy v tvare srdiečka, ale sú dosť hrubé a nestali sa obľúbenými. Tak sme zostali pri pôvodnej forme získanej z bývalej Juhoslávie.
 
Anna Sabová z Prievidze

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články