Brusel ako skutočný sen

Brusel ako skutočný sen
 
Byť v strede Európy, zažiť čaro krásneho Bruselu a stretnúť sa s predstaviteľmi európskeho parlamentu, zdá sa akoby sen, avšak je taký skutočný a taký nezabudnuteľný. Aj desať dní po návrate z Bruselu ťažko je vrátiť sa do skutočnosti v Srbsku. Tak by sa stručne mohla opísať cesta do Bruselu piatich odmenených novinárov zo Srbska a predstaviteľov NUNS-a a UNS-a, ktorí v Bruseli pobudli od 25. do 29. mája.
 
foto
 
Pocit novinára, ktorý má šancu nielen stretnúť sa s vysokými predstaviteľmi Európskeho parlamentu, Európskej rady a komisie ale aj porozprávať sa, položiť otázku a potom o tom informovať aj verejnosť v lokálnom prostredí, je veľmi vzácna skúsenosť. Stretli sme sa s Eduardom Kukanom, európskym poslancom a predsedom delegácie pre západný Balkán, s Jonasom Jonsonom ktorý má na starosti Balkán a Majou Kocijančićovou hovorkyňou Cathrine Ashton, šéfkou diplomacie pre zahraničné veci. Všetky rozhovory smerovali k tomu aké je postavenie Srbska v EU, čo by bolo potrebné urobiť aby sa stalo kandidátom na člena tejto európskej rodiny, vízovej liberalizácie, dialógu Belehradu a Prištiny, ale aj o rozvoji nášho štátu, hospodárstva či poľnohospodárstva. A potom stretnutie s novinármi BBC a podrobnejšie zoznámenie s prácou . Bolo by to o tej pracovnej časti pobytu.
 
foto
 
Avšak bolo času aj na obchádzku mesta a okolia. A Brusel je nádherný. Tá stará časť mesta okolo ktorej sa začal rozvíjať Brusel má historické hodnoty, tá nová časť očaruje nielen svojou architektúrou ale aj detailmi, ktoré spájajú storočia, čiže minulosť a súčasnosť. Atómium čiže niekoľko tisíc krát zväčšený atóm je osobitná rozprávka ako aj mini Európa , čiže makety krajín členiek EU. Široké ulice plné ľudí. A ľudia, bez ohľadu na farbu pleti, hlavne bezstarostní a usmievaní, akoby žiadnych problémov nemali, aj keď verím, že aj tam mnohým nekvitnú ruže, avšak nedalo sa to na prvý pohľad spozorovať. Rušno je počas celého dňa lebo je hodne turistov. Aj podvečer a vo večerných hodinách Brusel má svoje čaro. Neúnavný zástup ľudí, aj mladých aj starších na prechádzke, nákupoch či pri hudbe uličných hudobníkov. Všetci sa zabávajú, žijú život naplno.
 
Aj mi z týchto priestorov, čiže Ivan Jovanović, Goran Janićević, Zoran Maksimović, Kosta Rajić, Petar Jeremić, Željko Bodrožić a Anna Simonovićová, pokúsili sme sa zabudnúť na všetko, čo zostalo doma a byť aspoň päť dní občanmi Európy.
 
Anna Simonovićová

Komentárov  

0 #1 Guest 2011-06-10 12:53
a kto vas tam poslal??
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články