Deň Slovákov v Nadlaku (Nadlacký jarmok 2011)

Deň Slovákov v Nadlaku (Nadlacký jarmok 2011)
 
Za pekného počasia sa v sobotu 11. júna stretli Slováci z Dolnej zeme na podujatí Deň Slovákov v Nadlaku alebo Nadlacký jarmok. Venovaný bol pamiatke príchodu Slovákov do Nadlaku v Rumunsku. Podujatie nadväzuje na Dolnozemský jarmok, ktorý vlani prebiehal v tomto rumunskom mestečku obývanom Slovákmi a ktorý v tomto roku 5. júla usporiadajú v Bratislave na námestí SNP.
 
foto
 
Účastníci zo Srbska
 
foto
 
Návštevníci sledujú program na javisku
 
Dolnozemský jarmok, jarmok umenia a gastronómie, ktorý striedavo organizujú Slováci žijúci v Maďarsku, Rumunsku a v Srbsku, prebiehal aj v Petrovci počas SNS 2009 a po prvýkrát sa usporiadal v Budapešti roku 2008. Podobné podujatie sa uskutočnilo aj počas SNS 2010, keď bolo ujaté, aby sa jarmoky pravidelne organizovali aj na ďalších ročníkoch Slovenských národných slávností.
 
foto
 
Primátor mesta Nadlak Vasile Ciceac a predseda MO DZSCR Dušan Šomrák
 
Organizátorom tohto prvého jarmoku bol Demokratický zväz Čechov a Slovákov v Rumunsku Jarmok v Nadlaku otvoril a pozdravil domácich účastníkov ako aj hostí z Maďarska (Békešská Čaba a Slovenský Komlóš) a Srbska ( Báčsky Petrovec, Kulpín a Hložany) primátor mesta Nadlac Vasile Ciceac a prihovoril sa aj predseda MO DZSCR Dušan Šomrák.
 
Ako jedna zo sprievodných akcií Jarmoku bolo aj udelenie cien najlepším žiakom základných a stredných škôl, ktorí súťažili na Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry.
 
foto
 
Dychová hudba Ivanka zo Slovenska
 
foto
 
Nadlačanka
 
Na dobrú náladu hrali dve dychovky a to z domáceho Nadlaku orchester Nadlačanka a hostia zo Slovenska, Dychová hudba Ivánka z Ivánky pri Dunaji.
 
foto
 
Primátor navštívil aj stánok hostí zo Srbska
 
foto
 
Starí známi: primátor Ciceac a Ondrej Brna
 
foto
 
Milina Spevákova, Ondrej Brna a Ján Kováč
 
foto
 
Motocyklistom zo Slovenska chutila petrovská klobása
 
Spolok kulpískych žien, Združenie žien Slovenka z Hložian a Zlaté remeslá z Petrovca do Nadlaku priniesli a návštevníkom jarmoku ponúkali rôzne výšivky, suveníry z našich prostredí, maľované taniere, fľaše ako aj naše tradiční koláče. Na nadlackom jarmoku nechýbala ani petrovská klobása a petrovskí tím na tvári miesta zhotovil a potom aj predával túto našu špecialitu. Treba poznamenať že trojica, ktorá predstavila petrovskú klobásu, docestovala do Rumunska za pomoci NRSNM (dostali automobil a šoféra NRSNM).
 
Jarmok a veselica trvali do polnoci.
 
Text a foto: Andrej Meleg

Komentárov  

0 #1 Michal 2011-06-13 11:53
Čakám kedy už pazovčanov zavitaju v Rumunsku?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články