55. Literárne snemovanie

55. Literárne snemovanie
 
Predpoludním sa v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade usporiadalo 55. Literárne snemovanie s ústrednou témou Slovenská literatúra v prvom desaťročí 21. storočia. Cenu Nového života za rok 2010 dostal Martin Prebudila za cyklus básní ,,, - 25.05.1960 - ...
 
foto
 
Šéfredaktor Nového života Adam Svetlík, Zuzana Čižiková a laureát Martin Prebudila
 
Na domácom teréne prítomných pozdravila riaditeľka Ústavu pre kultúru Vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a potom i riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík. Cenu Nového života zdôvodnila predsedníčka komisie Katarína Hricová. V komisii pracovali i členovia doktor Michal Týr a Ladislav Čáni.
 
Na snemovaní odzneli i príspevky venované životným jubileám Daniela Pixiadesa (80), Michala Ďugu (60), Zlatka Benku (60), Anny Marićovej (60), Ladislava Čániho (50), Jána Salčáka (50), Michala Babiaka (50), Vladimíra Marka (50), Anny Makišovej (50), Jána Hlaváča (50) a Adama Svetlíka (50).
 
foto
 
Napriek horúčave, snemovanie bolo dobre navštívené
 
Podujatie zorganizovali Slovenské vydavateľské centrum a redakcia mesačníka pre literatúru a kultúru Nový život v spolupráci s Ústavom pre kultúru vojvodinských Slovákov a Výborom pre kultúru Slovenskej národnostnej rady.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články