Metla ako kľúčové náčinie v ochrane a zveľadení životného prostredia

Pri príležitosti 29. júna- Dňa Dunaja na ekologické témy
 
Metla ako kľúčové náčinie v ochrane a zveľadení životného prostredia
 
„Každý z nás má očistiť vo svojom dvore a nezahadzovať odpadky hocikde, lež iba do koša, má chrániť svoju dedinu, mesto...!“ Či je toto citát spred 30, 20, 10 rokov, alebo sú to slová entuziasta, funkcionára provládnej ekologickej organizácie alebo samotného ministra Olivera Dulića, je nepodstatné. Za takéhoto „demokratického“ vedenia budeme počúvať podobné príkazy aj v nasledujúcom roku, ba aj o 5 a 10 rokov.
 
Veď aj sám minister Dulić vyjadril nádej, že celoštátna akcia Očistime Srbsko sa stane tradičnou. Či to má znamenať: že v Srbsku je toľko smetí, že potrebujeme roky a desaťročia na ich očistenie alebo, že jedna časť obyvateľstva „môže“ aj ďalej rozhadzovať odpadky, ktoré potom tá „uvedomelejšia“ časť bude pod dirigentskou taktovkou ministra - upratovať? Alebo nám minister odkazuje, že je vláda neschopná v jednom mandáte a bez pomoci čoraz „uvedomelejších“ občanov, očistiť krajinu od smetí? A to je vláda, ktorej Európa tj. Európska únia nemá alternatívu! Hádam je len nie komunálny odpad najpálčivejším ekologickým problémom krajín EU?! Či aj ony, spolu s „uvedomelejšou“ časťou obyvateľstva »na hóóruk« desaťročiami úspešne zápasia zo smeťami a smetiskami?
 
Keďže je akcia Očistime Srbsko zameraná hlavne na komunálny odpad, ktorého máme v enormných množstvách, to snáď svedčí, že hlavným páchateľom (vinníkom!) ekologického problému, - nech nepoviem ekologickej krízy v Srbsku, je jeho obyvateľstvo, alebo aspoň jeho prevažná časť. Národ nám je teda nie dobrý.
 
Plastové PET obaly sa po akcii Veľkého upratovania Srbska znova objavujú na všetkých možných miestach. Republiková vláda a Ministerstvo životného prostredia, keby chceli a vedeli, mohli určiť záväzok kaucie za plastové fľaše, podobne ako sa voľakedy platilo za sklené fľaše. V Nemecku každá ich fľaša z umelej hmoty je návratná a pri odovzdávaní má hodnotu 25 eurocentov. Pochybujem, že by sa niekto „opovážil“ zahadzovať plastové obaly, keby ich mohol speňažiť v najbližšom supermarkete.
 
Teda, nech najprv naša vláda a ministerstvo vytvoria podmienky na racionálne a ekologické správanie sa obyvateľstva a nech neprehadzujú najväčšiu časť viny na obyčajného človeka. Možno je unáhlené očakávať, že naša krajina hneď a zaraz uvedie najsúčasnejšie technológie a programy v riadení komunálnym odpadom, čiže v ochrane životného prostredia, mohla by však pomerne jednoducho siahnuť za osvedčenými, jednoduchými opatreniami a upustiť od tých konvenčných, dávno prežitých metód a postupov. Ručná práca je síce na cene v mnohých činnostiach, avšak zaiste nie aj v zbieraní a odpratovaní odpadov.
 
Ivan Zafirović, Pančevo
Preklad: Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články