Na Úrade vlády SR výstava Pavla Čániho

Na Úrade vlády SR výstava Pavla Čániho
 
Na Úrade vlády Slovenskej republiky v Bratislave dnes napoludnie otvorili výstavu obrazov nášho známeho akademického maliara Pavla Čániho, čím sa vskutku aj začalo tohtoročné podujatie Deň zahraničných Slovákov. Absolvent výtvarných škôl v Novom Sade a Belehrade, Pavel Čáni patrí medzi najznámejších slovenských maliarov z Vojvodiny a o jeho diele hovoril výtvarný kritik Vladimír Valentík. Podpredseda vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel pripomenul význam podujatia a v mene organizátora sa prihovoril predseda ÚSŽZ Milan Vetrák.
 
foto
 
Vicepremiér SR Rudolf Chmel, predseda Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák, autor Pavel Čáni a výtvarný kritik Vladimír Valentík (Foto ÚSŽZ)
 
foto
 
Na vernisáži sa zúčastnili početní návštevníci zo Slovenska ako aj popredné osobnosti nášho spoločensko-politického a kultúrneho života (Foto ÚSŽZ)
 
foto
 
Príležitosť dať o sebe vedieť ale aj porozprávať sa so spoločensko-politickými činiteľmi v SR využil aj predseda Slovenskej strany Ján Paul – na fotke v rozhovore s Rudolfom Chmelom (Foto Slovenská strana)
 
Deň zahraničných Slovákov bude pokračovať zajtra o 10:00 v Sade Janka Kráľa v Bratislave-Petržalke, kde je naplánované slávnostné stretnutie pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva. Základný kameň položili v petržalskom parku roku 2000 ako prvý hmatateľný krok Slovenskej republiky pripomínajúci súčasníkom osudy Slovákov, ktorí sa v rozličných časoch a za rôznorodých okolností vyberali do sveta. Mnohí z nich sa natrvalo usadili na všetkých obývaných kontinentoch, nezabudli na svoj slovenský pôvod, udržali si národné povedomie a mnohorakými aktivitami zostávajú prirodzenou súčasťou našich dejín. Po príhovoroch oficiálnych hostí bude nasledovať kultúrny program krajanských folkloristov a hudobníkov.
 
Zajtra od 10:00 – 22:00 na Starej Tržnici na námestí SNP v Bratislave bude prebiehať Dolnozemský jarmok s kultúrno-umeleckým programom.
 
Pri príležitosti zajtrajšieho štátneho sviatku sv. Cyril a Metoda a Dňa zahraničných Slovákov o 14:00 predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo spolu so zástupcami Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí a predstaviteľmi krajanských organizácii sa zúčastní na plavbe loďou pod hradom Devín s následným výstupom na Devín.

Komentárov  

0 #3 Guest 2011-08-04 06:10
:-) :kiss:
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Guest 2011-08-04 06:10
:-) :kiss:
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2011-08-04 06:10
:-) :kiss:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články