Tradičný slovenský vojvodinský piknik v Toronte

Tradičný slovenský vojvodinský piknik v Toronte
 
V Toronte, 9. júla 2011, sa uskutočnil Klub Vojvodina Slovak piknik, ktorý má už viac ako tridsaťročnú tradíciu. Zo sto Slovákov a ich priateľov ako i honorárny konzul SK pán Michael Martinček sa stretlo v Creditvale paku v blízkosti Toronta na tradičnom letnom pikniku . Veková kategória kolísala od najstaršieho vojvodinského Slováka v Kanade (pána Pavla Bovdiša - rodáka z Kulpína) do mladučkých ratolestí, ktoré mali trochu viac ako jeden rok. Piknik organizoval torontský Klub Vojvodina pod vedením jeho prezidenta Michala Pavlisa.
 
foto
 
foto
 
Ako každý piknik, i tento bol obohatený slovenskými jedlami, ktoré pripravili členky prípravného výboru Klubu. Nechýbali slovenské dolnozemské klobásy. Všetci sa tešili na túto dolnozemskú pochúťku. Po obede sa uskutočnila tombola, ktorá spôsobila radosť hlavne výhercov a zároveň prítomných potešil kultúrny program pod vedením pána Jána Peťkovského. Do programu boli zaradené i básne známeho dolnozemského básnika Paľa Bohuša, ktoré recitovali viacerí členovia Klubu Vojvodina.
 
foto
 
foto
 
Spoločne sme si i zaspievali. Účastníci pikniku dostali malú knižočku dolnozemských piesní, a tí, ktorí mali chuť, si aj zanôtili. Druhé, čo sa tiež v tlačenej forme delilo prítomným, bolo druhé číslo časopisu "Vojvodina", ktorý rediguje pán Jan Peťkovsky. Toto číslo je zamerané na dolnozemskú dedinu "Laliť” ako aj na dolnozemské osobnosti: Karola Lehotského, Štefana Subaru, Ján Grňu, Paľa Bohuša a Jána Čajaka, st.
 
foto
 
foto
 
Počasie prialo s teplotami 35C°. Ľudia sa znovu stretli so starými priateľmi z južného Ontária a všetci sa už spoločne tešia na budúcoročný piknik.
 
Text a foto Ondrej Miháľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články