Selenčania na Festivale európskeho ľudového remesla

Selenčania na Festivale európskeho ľudového remesla
 
Komorný zbor Zvony, spolu so svojím orchestrom Zvonivá cimbalovka, sa v dňoch 8. - 10. júla zúčastnil na najväčšom európskom festivale remesiel a ľudovej kultúry EĽRO 2011, čiže na Festivale európskeho ľudového remesla v Kežmarku. Zvony sa na festival dostali ďakujúc pozvaniu organizátora a za pomoci projektu, ktorý im schválilo naše Ministerstvo kultúry, ktoré hradilo cestovné trovy. Čo do počtu účinkujúcich a návštevníkov, je kežmarský festival najväčším svojho druhu v celej Európe.
 
foto
 
foto
 
Koná sa od roku 1991 v historickom centre starobylého mesta Kežmarok. O význame festivalu pre Slovensko dostatočne hovorí aj skutočnosť, že sa na otváraní festivalu zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Okrem starých remesiel, ktoré prezentovalo viacej ako 170 remeselníkov, na festivale sa predstavujú aj folklórne súbory. Na tomto festivale sa okrem domácich súborov prezentovali folklórne súbory z Českej republiky, Poľska, Nemecka, Chorvátska, Grécka, Gruzínska, Turecka, Srbska a. i.
 
Zvony sa obecenstvu predstavili zmesou piesní ako slovenských tak aj srbských. Boli to ľudové piesne ale aj autorské piesne vedúceho zboru, PaedDr. Juraja Súdiho z našich festivalov. Spev sprevádzal vlastný ľudový orchester Zvonivá cimbalovka. V piesňach sa spievalo o Slovákoch na dolnej zemi, o materskej krajine, o Slovákoch rozsiatych vo svete čo vyvolávalo búrlivé emócie a nadšenie divákov. Obecenstvo prejavilo veľký záujem o vystúpenie komorného zboru a všetky vystúpenia komorného zboru boli vždy v hojnom počte navštívené.
 
foto
 
foto
 
Účastníkov festivalu prijal starosta mesta Ing. Igor Šajtlava a riaditeľ festivalu PhDr. Igor Kredátus, ktorí boli nadšení počtom účastníkov a počtom súborov (viacej ako 800 účastníkov a 42 súbory z Európy a Ázie), ktoré sa zúčastnili na 21. festivalovom ročníku. Zvony absolvovali štyri polhodinové vystúpenia na festivale a zaspievali aj v grécko katolíckom kostole. Spev Zvonov sa niesol aj súkromnou galériou výtvarného umelca kežmarského rodáka Beňa Maleca, ktorý neskrýval nadšenie a pozval si svojich kamarátov a priaznivcov na tento mini koncert zboru.
 
Zvony v najkrajšom svetle reprezentovali nie len seba, prednesom zborovej hudby, ale aj Slovákov v Srbsku o čom svedčí aj pozvanie riaditeľa festivalu na ďalší festival EĽRO 2012.
 
Pripomeňme, že tento ročník festivalu bol venovaný jednému z najstarších remesiel v Kežmarku, kováčskemu remeslu.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články