Hamburger z odpadového bahna?

Hamburger z odpadového bahna?
 
V Subotici začali so skúšobným projektom spracovania odpadového bahna získaného z čističiek odpadových vôd. Z neho výrobajú poľnohospodárske biologické hnojivo. Japonskí vedci sú známi svojimi bizarnými nápadmi ale aj pohľadom usmerneným do ďalekej budúcnosti. Tak nie je žiadnym prekvapením, že oni už z odpadového bahna urobili hamburger!
 
Vo vyspelých krajinách, napríklad v Dánsku, Fínsku a Francúzsku sa už dávno vyvinul odpadový priemysel a v týchto, ale aj ďalších krajinách, sa už spracúva vyše 60 percent odpadového bahna.
 
Subotická čistička odpadových vôd vyprodukuje 8 až 12 tisíc ton odpadového bahna, ktoré predstavuje čoraz väčší problém pre okolie a ktoré sa vďaka tomuto projektu ďalej bude využívať. Verejný komunálny podnik Vodovod a kanalizácia tento projekt realyzuje v spolupráci a maďarskou firmou Agro-geo z Kečkemetu., Uvedená maďarská firma má v tejto oblasti 22-ročnú skúsenosť.
 
V našej krajine sa iba zabehávame v tom, čo už vyše dve desaťročia robia v Maďarsku a vo vyspelejších krajinách ešte ďaleko skôr. Všetkých však, a snáď aj dobu, ďaleko predbiehajú Japonci. Oni si už teraz uvedomujú veľký ekologický problém zo znečisteného prostredia, ktorý ešte prehlbuje narastajúca kríza. Japonský výskumník z laboratória v Okayame profesor Micujuki Ikeda tvrdí, že čističky odpadových vôd v jeho krajine nemôžu zvládnuť toľké množstvo odpadu a on údajne pozná riešenie ako nepotrebný odpad zúžitkovať.
 
Japonskí vedci sú známi svojimi bizarnými nápadmi a tak nie je žiadnym prekvapením, že Ikeda ponúka ako výsledný produkt napríklad taký hamburger z odpadového bahna!
 
Ako zistil, bahno obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré by sa dali zúžitkovať v náhradu mäsa. Podľa prvých testov je chuť tohto umelého mäsa podobná hovädziemu.
 
Ikeda sám priznáva, že nepozná veľa záujemcov o vyskúšanie takéhoto mäsa, vzhľadom na to, že je urobené z ľudských výkalov, no je presvedčený, že ak by sa potravinová kríza vymkla kontrole, určite by ľudia siahli po jeho výrobku.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články